Kalifornijska pastrmka u papiru za pečenje

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
193
810
24/11/2018
"Ovo je najukusniji i najzdraviji način za spremanje pastrmke i ne može da bude rasprave po tom pitanju"
Priprema10 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno50 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 341
  • Pregledi tokom meseca181
  • Pregledi tokom sedmice16
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pastrmka - 3 komada, svaka oko 350 - 400 g (kalifornijska)
  • limun - 2 - 3 komada
  • ulje - 5 - 6 kašika (ili maslinovo ulje)
  • mirođija - 6 krhkih stabljika
  • beli luk - 4 - 5 krupnijih čenova
  • biber - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • so - za posipanje
  • za salatu
  • krastavci - 2 komada
  • crveni luk - 2 komada
  • mirođija - 1 kašika, sitno isečena
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • sok od lumuna - 2 kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Najvažnije, da bi vam riba ispala zaista ukusna, jeste da bude sasvim sveža. Zato izaberite živu ribu iz ribarnice ili prodavnice ribe u koju imate povreće.

Očistimo pastrmke od iznutrica i škrga, sklanjamo ljuspe sa kože (za tu svrhu koristimo ljuštilicu za povrće i to bude gotovo izuzetno brzo - prvo u pravcu od glave ka repu, posle u obrnutom pravcu) i operemo dobro pod tekućom vodom. Ostavljamo u cediljki da se ocedi od vode i osušimo kuhinjskim ubrusom.

Iscedimo sok od jednog limuna, drugi limun isečemo na polu mesece. Čenove belog luka oljuštimo i isečemo na šajbne. Semeljemo biber i kumin i zajedno sa solju ih ostavljamo blizu, da nam budu pri ruci i da nam je lakše.

Nožem pravimo nekoliko dijagonalnih razreza i sa obe strane kože svake ribe. Posipamo prvo svaku ribu solju, biberom i kuminom, a ne zaboravljamo ni unutra u utrobi, ni u proreze na koži.

Polivamo sokom od limuna, spolja i iznutra po nekoliko kašike po ribi, nakon toga i uljemm ili maslinovim uljem - po oko 1-2 kašike po ribi, i opet ne zaboravljamo proreze na koži. U proreze stavljamo i po jedan kolut belog luka, a preostali u stomake pastrmki, zajedno sa jednom do dve krhke grančice (cele) mirođije.

Stavljamo svaku pastrmku na prethodno isečena, u odgovarajuću veličinu, dva lista papira za pečenje, preko nekoliko kriški limuna. Osatak kriški limuna raspoređujemo u stomake.

Zavijamo ribu papirom kao paketić, stavljamo u posudu za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25-30 minuta (na srednjoj rešetki i sa uključenim ventilatorom).

Nakon što istekne to vreme, pažljivo isečemo papir u gornjem delu i sklanjamo ga, da se otkriju pastrmke i vraćamo u rernu na još 5-10 minuta, da dobiju zlatastu preplanulost.

Za to vreme pravimo salatu - ljuštimo i sečemo krastavce i crveni luk na krugove, dodajemo so po ukusu, sok od limuna i maslinovo ulje. Posipamo sitno isečenom mirođijom i mešamo. Serviramo sa omiljenim pićem - pivo, vino ili šta god da vam duša želi.

Prijatno i nazdravlje!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar