Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Pečena jagnjeća plećka u papiru za pečenje

Pečena jagnjeća plećka u papiru za pečenje

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k129
Pečena jagnjeća plećka u papiru za pečenje
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
05/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
260 min.
Porcije
6
"Pečena jagnjetina u papiru za pečenje - neodovljivo ukusno"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 1 komad, sa kosti (1450 g)
  • kravlji maslac - 200 g
  • divlja nana - 1 vezica, sveža
  • ruzmarin - 1 struk, svež
  • paprike - 1 komad, blago pikantne (zelene)
  • belo vino - 200 ml
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • beli luk - 3 čena
  • krompir - 10 komada, srednje veličine
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • so
  • crni biber - po ukusu
  • ruzmarin - 4 - 5 grančica
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro posušimo jagnjeće meso papirnim ubrusom. Stavljamo ga na dasku i probadamo ga na nekoliko mesta oštricom noža.

Pripremamo marinadu tako što u avan stavljamo oguljene čenove belog luka, listove ruzmarina, listove divlje nane, iseckanu ljutu papriku (po želji), alevu papriku, crni biber i so. Dobro izmrvimo u pastu tako što u mlazu dodajemo malo maslinovog ulja.

Polovinu marinade pomešamo sa maslacem i stavljamo je u prostor u frižideru na kratko kako bi se stegnulo.

Ostalu izmrvljenu pastu pomešamo sa 120 ml belog vina. Sipamo marinadu na meso i počinjemo dobro da trljamo masirajući meso sa obe njegove strane.

Aromatični maslac vadimo iz frižidera i sečemo ga na kockice. Prstima ga pikujemo u svim prorezima plećke. Ostali deo utrljamo u meso. Tako će prilikom pečenja maslac upiti u meso i formiraće se ukusna i aromatična hrskava korica.

Plećku uvijamo streč folijom sa svih strana i stavljamo je na jedan dan i jednu noć u frižideru.

Stavljamo jagnjeće meso u papir za pečenje. Dodajemo ostalu ½vina - otprilike 60 ml i 50 ml vode.

Na dno tepsije stavljamo rešetku (sa gril roštilja), na koji stavljamo kesu sa mesom.

U tepsiju tosipamo vodu, čija količina ne dodiruje papir za pečenje. Čvrsto pokrijemo listom aluminijumske folije.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 3 sati.

Skidamo foliju i pravimo prorez na papiru za pečenje sa gornje strane. Zalivamo meso sosovima za zapečenje. Sipamo još vode u tepsiju ukoliko je isparila.

Zapečemo jagnjeće meso na još sat vremena.

Od grančica ruzmarina vezujemo snopić koji koristimo kao četkicu.

Tokom 10-15 minuta za vreme pečenja meso premazujemo sosom.

Vadimo ga iz rerne i ostavljamo ga na 20 minuta da se odmori. Sečemo ga na porcije i garniramo ga jagnjećom sarmom.

Sos za pečenje redukujte u kaseroli s malo belog vina. Kada alkohol ispari, zgustite pšeničnim brašnom.

Zalijte prazničnu pečenu jagnjetinu.

Savet: Ako ne možete da nađete veliki papir za pečenje, nakon mariniranja isecite meso na dve, tri porcije. Stavite ga u posebne kese i pecite na gore opisani način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: