Način pripreme
Oprano i očišćeno sočivo stavite u šerpu sa hladnom vodom. Stavite šerpu na vatri i 3 minuta nakon što provri skinite. Operite sočivo ponovo i prelijte drugom čistom vodom.
Sipajte polovinu masti i ponovo stavite na vatru, tihu, doke se ne skuva (omekša).
Isecite paprike u nju i jednu glavicu luka na polumesece, poklopite šerpu i ostavite sa strane da se dinsta.
Za to vreme u tiganju sa preostalim uljem izdinstajte drugu glavicu luka, isečenu na polumesec, šargarepu i celer na kockice i jedan paradajz, sitno iseckan dok povrće ne omekša.
U pleh sipajte sočivo, prelijte dinstanim povrćem, dodajte čenove belog luka, isečene na kriške i posolite po ukusu, promešajte. Pospite čubrom, a preko poređajte drugi paradajz, tanko isečen. Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 15-20 minuta.
Nakon toga izvadite iz pleha i pospite sitno iseckanim peršunom. Servirjte toplo.