Način pripreme
U plehu u kome ćemo praviti musaku ugrevamo ulje, stavljamo luk i šargarepu, posolimo malo, prelivamo sa malo vode i dinstamo dok ne omekša.
Nakon toga dodajemo tikvicu, isečenu na kockice i dodajemo pirinač. Pržimo dok ne postane providan, kako se kaže.
Nakon toga sipamo vodu, potrebno je da bude 3.5:1 (voda:pirinač).
Začinimo po ukusu solju, biberom i začinima. Ako koristite bujon možete izmrviti jedan ili da stavite vegetu za supu, ali to je po želji naravno! Stavimo pleh u rernu da se peče.
Kad se pirinač skuva gotov je, prelivamo perelivom od dobro umućenog kiselog mleka, brašna i jaja.
Ponovo vraćamo u rernu, samo na gornji grejač da se preliv zapeče. Letnja musaka od tikvica je ukusna i topla i hladna.
Po želji, prilikom serviranja možemo na svaku staviti kašiku gustog kiselog meleka, ako je domaće još bolje.
Druga ukusna varijanta je da se servira u društvu mlečnog sosa sa belim lukom.
Neka vam je slatko!