Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kolač sa ratlukom»Turski kolači sa jabukama i ratlukom

Turski kolači sa jabukama i ratlukom

Turski kolači sa jabukama i ratlukom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
30
"O turskim kolačima se dugo može govoriti, ali mi vam preporučujemo da ne gubite vreme, nego odmah da ih jedete"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • margarin - 4 supene kašike
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • soda za hleb - 1 ravna kašičica
  • vanila
  • ulje - 1 kašičica
  • brašno - 600 g, za meko testo
  • nadev
  • jabuke - 2 - 3 komada
  • lešnici - 4 - 5 supenih kašika, mleveni ili orasi
  • cimet - 1 supena kašika
  • šećer u prahu - 1 supena kašika
  • ratluk - 1 kutija
  • kakao - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilom. Dodajte margarin, ostavljen prethodno na sobnoj temperaturi i ponovo mutite mikserom. Dodajte kiselo mleko, pomešano sa sodom, ulje i sa brašnom zamesite testo da bude mekano, kao meki deo uha.

Da bi vam bilo lakše podelite na tri ili 4 lopte. Svaku razvucite na površinu posudu brašnom i reckastim nožem isecite na trouglove.

Jabuke oljuštite i izrendajte. Ocedite sok i prospite, a izrendani deo u posudi pomešajte sa cimetom, kriupnije samlevenim lešnicima i šećerom u prahu.

U široki deo svakog trougla stavite deo nadeva i uvijte u rolat, nemojte sakupljati ivice. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Od preostalog testa kidajte loptice kao za tenis, stavite parče ratluka. Žicu potopite u kakao i odozgo pritiskajte svaku lopticu da ostane otisak.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, ne više, da bi ostale bele.

Svaka rerna peče drugačije - vi procenite. Izvadite i dok su još tople ih pospite šećerom u prahu.

Odlični kolači za posluženje u svakoj prilici!

Neka vam je slatko sa kafom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: