Način pripreme
Očistimo klena od unutrašnjosti. Odvajamo glave i repove ribe.
Operemo ribu. Sečemo je na komade debljine oko 1 prst i 1/2. Stavljamo ih u duboku posudu na dno. Pomešamo 10 delova vode i 1 deo soli i prelivamo. Ribu operemo vodom.
Ribu stavljamo u posudu. Salamura treba da je prelije. Tri pita po ravno za 12 dsati da se menja salamura. Posle 12 sati ribu držimo samo u jabukovom sirćetu, ponovo koliko da pokrije ribu. Osušimo dobro u čistoj krpi. Riba reba da bude suva.
Operemo 6 telgi, kao ove na slici, u koje može da stane 500 g. Ređamo komade ribe jedno do drugog u tegle. Dodajemo po 4-6 zrna na jednu teglu. Stavljamo ulje u kaserolu na vatru da se zaprži, treba da se puši.
Skidamo ga. Ostavljamo ulje da se ohladi. Prelivamo tegle sa uljem. Dobro zatvaramo tegle sa poklopcima. Neka vam je slatko!