Domaća torta od šargarepe

IvvIvv
Šegrt
233708
Domaća torta od šargarepe
Fotografije: Ivv
1 / 2
05/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
20
"Veoma laka, nežnog ukusa i mekog mirisa - imate sve razloge da odsečete još jedno parče"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • šargarepa - 5 šolja, izrendana
  • ulje - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 3 šolje
  • cimet - 2 kašičice
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • soda - 1 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • za krem
  • maskarpone - 200 g
  • krem sir - 200 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • slatka pavlaka 100 ml
  • vanila - 1 kesica
  • sok od limuna - nekoliko kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

Izrendajte šargarepu da vam bude gotova za koru. Nakon toga u jednu posudu stavite jaja, a u drugu suve sastojke/brašno, so, prašak za pecivo, sodu i cimet/.

U drugu posudu stavite šećer i ulje. Počnite da mutite mikserom dok se šećer ne rastvori, a nakon toga dodajte polovinu smese od brašna. Nastavite da mutite, počnite da dodajete jedno po jedno jaje i dodajte još brašna.

Dobijate smesu konzistencije gustog testa za kolač. Dodajte deo šargarepe. Smesa je dosta velika i gusta tako da ćete morati da mutite postepeno i pažljivo. Gotovu smesu rasporedite u dva pleha, obložena papirom za pečenje, malo namazanim. Prečnik pleha treba da bude oko 25-26 cm (bar je moj toliko).

Pecite u prethodo ugrejanoj rerni na 165 stepeni, proverite čačkalicom za zube, treba da izađe suva. Gotove kroe izvadite i stavite na rešetku da se ohlade.

Krem: Umutite sireve (maskarpone i krem sir) u njih dodajte vanilu i nekoliko kapljica soka od limuna.

U posebnoj posudi umutite tečnu pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete sneg. Ako volite slađe možete povećati količinu šećera. Nakon toga pomešajte dve smese.

Sastavite tortu tako što rasporedite polovinu krema između kora, a sa preostalim delom namažite tortu spolja. Ukrasite je kriškama šagarepe (u obliku ružica ili po vašem izboru).

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: