Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa

Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5391573k
Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Omiljene sarmice, savršeno prezentovane."

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - konzervisani
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • pirinač - 150 g
  • voda - 500 ml
  • bujon od povrća - 400 ml, domaći
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kumin - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Oprani pirinač stavljamo u šerpu sa vodom, pazimo da se ne prekuva. Operemo vodom i ostavljamo da se ocedi.

U njega dodajemo začine, promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.

Ostavljamo smesu na oko 1 sat da se začini. Izvadimo listove vinove loze iz salamure i operemo vodom.

Oblikujemo loptice, veličina zavisi od lista.

U odgovarajuću duboku šerpu sipamo ulje. Na dno stavljamo ravan tanjir prečnika dna šerpe /tako sarme koje su na dnu neće zagoreti/.

Poređamo na njega sarme, pritiskamo ih sa još jednim tanjirom. Prelivamo bujonom od povrća i ostavljamo na vatri.

Čim jelo provri smanjujemo temperaturu i ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo. Pošto je pirinač poluskuvan sarme su gotove za oko 35 minuta.

Savet: Listove vinove loze konezervišem tako što pripremam salamutu od krupnije soli i vode. Čim se so rastvori ostavljamo da se ohladi i jajetom proveravamo koliko je salamura slana. Čim ispliva i malo da mu se vidi ljuska, salamura je gotova.

Operemo i isečemo drške listova i prelivamo salamurm, proceđenom kroz gazu.

Stavljamo ih u široku posudu i pritiskamo tanjirom da ne isplivaju. Veoma jednostavna i praktična varijanta, zato što vadim onoliko koliko mi je potrebno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: