Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
09/12/2018
"Omiljene sarmice, savršeno prezentovane "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano244
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Oprani pirinač stavljamo u šerpu sa vodom, pazimo da se ne prekuva. Operemo vodom i ostavljamo da se ocedi.

U njega dodajemo začine, promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.

Ostavljamo smesu na oko 1 sat da se začini. Izvadimo listove vinove loze iz salamure i operemo vodom.

Oblikujemo loptice, veličina zavisi od lista.

U odgovarajuću duboku šerpu sipamo ulje. Na dno stavljamo ravan tanjir prečnika dna šerpe /tako sarme koje su na dnu neće zagoreti/.

Poređamo na njega sarme, pritiskamo ih sa još jednim tanjirom. Prelivamo bujonom od povrća i ostavljamo na vatri.

Čim jelo provri smanjujemo temperaturu i ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo. Pošto je pirinač poluskuvan sarme su gotove za oko 35 minuta.

Savet: Listove vinove loze konezervišem tako što pripremam salamutu od krupnije soli i vode. Čim se so rastvori ostavljamo da se ohladi i jajetom proveravamo koliko je salamura slana. Čim ispliva i malo da mu se vidi ljuska, salamura je gotova.

Operemo i isečemo drške listova i prelivamo salamurm, proceđenom kroz gazu.

Stavljamo ih u široku posudu i pritiskamo tanjirom da ne isplivaju. Veoma jednostavna i praktična varijanta, zato što vadim onoliko koliko mi je potrebno.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar