Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa

Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Sarme od listova vinove loze sa nadevom od mlevenog mesa
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
09/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Omiljene sarmice, savršeno prezentovane"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - konzervisani
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • pirinač - 150 g
  • voda - 500 ml
  • bujon od povrća - 400 ml, domaći
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kumin - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Oprani pirinač stavljamo u šerpu sa vodom, pazimo da se ne prekuva. Operemo vodom i ostavljamo da se ocedi.

U njega dodajemo začine, promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.

Ostavljamo smesu na oko 1 sat da se začini. Izvadimo listove vinove loze iz salamure i operemo vodom.

Oblikujemo loptice, veličina zavisi od lista.

U odgovarajuću duboku šerpu sipamo ulje. Na dno stavljamo ravan tanjir prečnika dna šerpe /tako sarme koje su na dnu neće zagoreti/.

Poređamo na njega sarme, pritiskamo ih sa još jednim tanjirom. Prelivamo bujonom od povrća i ostavljamo na vatri.

Čim jelo provri smanjujemo temperaturu i ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo. Pošto je pirinač poluskuvan sarme su gotove za oko 35 minuta.

Savet: Listove vinove loze konezervišem tako što pripremam salamutu od krupnije soli i vode. Čim se so rastvori ostavljamo da se ohladi i jajetom proveravamo koliko je salamura slana. Čim ispliva i malo da mu se vidi ljuska, salamura je gotova.

Operemo i isečemo drške listova i prelivamo salamurm, proceđenom kroz gazu.

Stavljamo ih u široku posudu i pritiskamo tanjirom da ne isplivaju. Veoma jednostavna i praktična varijanta, zato što vadim onoliko koliko mi je potrebno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: