Način pripreme
Oprani pirinač stavljamo u šerpu sa vodom, pazimo da se ne prekuva. Operemo vodom i ostavljamo da se ocedi.
U njega dodajemo začine, promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.
Ostavljamo smesu na oko 1 sat da se začini. Izvadimo listove vinove loze iz salamure i operemo vodom.
Oblikujemo loptice, veličina zavisi od lista.
U odgovarajuću duboku šerpu sipamo ulje. Na dno stavljamo ravan tanjir prečnika dna šerpe /tako sarme koje su na dnu neće zagoreti/.
Poređamo na njega sarme, pritiskamo ih sa još jednim tanjirom. Prelivamo bujonom od povrća i ostavljamo na vatri.
Čim jelo provri smanjujemo temperaturu i ostavljamo da se krčka dok ne bude gotovo. Pošto je pirinač poluskuvan sarme su gotove za oko 35 minuta.
Savet: Listove vinove loze konezervišem tako što pripremam salamutu od krupnije soli i vode. Čim se so rastvori ostavljamo da se ohladi i jajetom proveravamo koliko je salamura slana. Čim ispliva i malo da mu se vidi ljuska, salamura je gotova.
Operemo i isečemo drške listova i prelivamo salamurm, proceđenom kroz gazu.
Stavljamo ih u široku posudu i pritiskamo tanjirom da ne isplivaju. Veoma jednostavna i praktična varijanta, zato što vadim onoliko koliko mi je potrebno.