Način pripreme
Luk se očisti i sitno nasecka. Stavlja se u dubok tiganj zajedno sa zagrejanim ulje da se proprži.
Dodaje se opran i oceđen pirinač, izmeša se i ostavlja se da se blago proprži dok ne postane staklast.
Postepeno se sipa 5 šolja voda. Kada voda upije, ali nije u potpunosti gotov, pirinač se skida sa ringle.
Sir krupno usitnimo i dodajemo ga u pirinač, dodajemo so, crni biber, divlju nanu i zelene začine, prethodno sitno iseckane.
Kada se smesa malo ohladi, dodaju se jaja i dobro se izmeša. Od dobijenog nadeva se uvijaju sarmice u list vinove loze.
Ređaju se u šerpu, odozgo na njih se stavlja porcelanski tanjir i sipa se voda da pokrije sarmice otprilike 1 prst.
Stavljaju se na ringlu i računa se 30 minuta od ključanja.
Sarmice od listova vinove loze sa nadevom od jaja i sira se jednu tople i hladne.