Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Piroške sa sirom i medom

Piroške sa sirom i medom

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Piroške sa sirom i medom
Fotografije: Veselina
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Miris piroški će okupiti celu porodocu za stolom za tren oka"

Potrebni sastojci

  • mlaka voda - 380 ml
  • med - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • kvasac - 1/3 kockice
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 3 šolje
  • ulje - zaprženje
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prosejemo u posudu i pravimo udubljenje. Kvasac rastvorimo u mlakoj vodi. Unutra stavljamo 2 supene kašike brašna i 1 kašičicu meda. Mešamo da se kvasac dobro rastvori i ostavljamo pokrivenu 5-6 minuta.

U brašno stavljamo prstohvat soli. Posle dodajemo tečnost u udubljenje i mesimo. Zamešeno testo stavljamo na sto, na kojem ćemo raditi i mesiti. Treba da dobijemo meko i glatko testo.

Ostavljamo da nadođe na sobnoj temperaturi, pokriveno krpom oko 50 minuta. Testo treba da nadođe.

Delimo testo na jednake delove. Sipamo malo brašna na sto i svaku loptu razvlačimo tako da dobijemo krug.

Dok razvlačimo da se ne lepi, posipamo brašnom.

Izmrvimo sir. Stavljamo od sira u polovinu pogače i presavijamo. Posle stavljamo i na sve ostale.

Uzimamo jednu viljušku i vrhovima pritiskamo presavijene delove pogača.

Stavljamo oko 1 ½ šolje u tiganj ili šerpu daselepo ugreje i pržimo po dve-tri u isto vreme. Okrećemo ih za vreme prženja.

Recept je sa kulinarskog bloga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: