Način pripreme
Umutimo jaja u posudi sa solju. U kiselo mleko stavljamo sodu da naraste. Kad naraste, stavljamo meso u druge sastojke u posudi. Dodajemo ulje i opet sve mešamo.
Treba da se dobije nešto kao gusta kaša. Postepeno dodajemo brašno i mešamo. Nakon što ostane dovoljno testa da se zamesi meko testo, zamesimo ga dodatno na nabrašnjenoj površini.
Testo se ostavlja da odstoji 40 minuta i za to vreme gnječimo sitan sir, da bude spreman. Razvija se kora, debljine oko 5 milimetara, na nabrašnjenoj površini.
Delimo testo na 3 lopte da nam bude lakše pri razvijanju. Na početak kore se stavlja sitan sir i uvija se u rolat. Seče se na parčiće, jednake veličine. Veličina je prema tome koliko želite da piroške budu duge.
Prema originalnom receptu zatvaraju se rukama, da ne izlazi sitan sir. Ja sam ih ipak isekla ivicom tanjira tako da će se jedna vrsta biti presečena i pritisnuće im krajeve.
Oblikujemo sve piroške i ređamo na radnu površinu. Zagrevamo ulje u tiganju. Prže se u vrelom ulju dok se okreću sa obe strane. Nek vam je slatko!
Jedemo sa ajranom.