Kurban čorba od šilježeta

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
20/12/2018
"Mi znamo pravi recept za kurban čorbu "
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano39
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • meso šilježeta - 1.5 kg
  • džigerica - 300 g, prethodno očišćena i skuvana, sitno iseckana
  • luk - 1 glavica
  • pečene paprike - 1 tegla
  • šargarepa - 2 - 3 komada
  • peršun - 1 veza
  • nana - 1 veza
  • ljutenica - 250 ml
  • bujon - 1 kockica, teleća
  • brašno - 1 supena kašika
  • maslac - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Isečemo meso na komade i kuvamo na tihoj vatri (obavezno skidamo penu dok se kuva i kad se skuva procedimo ga).

Dodajemo prethodno skuvanu i isečenu džigericu i teleći bujon.

Isečemo šargarepu i pečene paprike i dodajemo ih u čorbu. Ostavljamo da se krčka dok povrće ne omekša.

U tiganj stavljamo maslac i ulje (maslac daje prijatan miris čorbi, ali dodajte i ulje u maslac, inače će brzo zagoreti) i propržimo bršano dok ne dobije zlatnu boju.

Skidamo sa vatre i stavljamo alevu papriku - nemojte je stavljati dok je tiganj na vatri zato što će zagoreti i biće gorka. Počinjemo da razređujemo zapršku sa ljutenicom i malo od buona iz kuvanog mesa i povrće.

Zaprška će dati gustinu tečnom delu jela, oblikovaće ga i poboljšaće spoljašnji izgled. Dodajemo zapršku u jelo, začine, so, vegetu i sitno iseckan peršun i nanu.

Ostavljamo da vri 10 minuta na tihoj vatri i dodajemo 2 pune šake pirinča.

Promešamo i nakon 5 minuta skidamo sa vatre i ostavljamo 10 minuta dok pirinač ne bude gotov.

Kurban čorbu serviramo toplu, po želji sa ljutom paprikom i sirćetom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar