Način pripreme
Teleću glavu isecite satarom na komade, koji mogu da stanu u ekspres lonac. perite i potopite u hladnu vodu na oko 3-4 sata. Za to vreme, minimum dva-tri puta menjamo vodu. Treba da operemo svu krv sa mesa.
Komade mesa stavljamo u ekspres lonac i sipamo vodu da ih pokrije. Ne stavljamo još poklopac! Stavljamo na vatru i kad provri stvoriće se pena. Neka vri ne više od 5 minuta. Prospite prvu vodu i sipajte čistu.
Dodajte u šerpu jednu oljuštenu celu šargarepu i oljuštenu glavicu crnog luka, so, lovorov list, biber u zrnu miks i piment.
Pazite da količina vode ne nadmaši maksimum koji je obeležen na posudi! Stavite poklopac na šerpu i stavite na vatru. Kad provri smanjite temperaturu i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 2 sata.
Odvojite meso od kostiju. Isecite ga na komade. Izbacite šargarepu i luk. Bujon procedite dok je još topao. Ostavite da se ohladi. Odozgo će se stvoriti loj.
U veliki pleh ili tiganj sa dnom koje se ne lepi stavite loj. Kad se zaprži dodajte meso, mleveni biber i jednu veliku šolju bujona. Ako je potrebno posolite.
Pržite meso oko 10 minuta, mešajte neprestano. Nemojte se plašiti što je ostalo bujona, on je mnogo ukusan i želiraće se.
Sipajte prženo meso u velii pleh i poravnajte odozgo. Ako želite možete sipate u plastične flaše od bezalkoholnog pića (pre toga isecite gornji deo) ili u kese.
Ostavite kavurmu da se stegne na hladnom mestu.
Isecite na komade i servirajte sa čašom lepog vina.
Ako odlučite da je pripremite, prestaćete da kupujete kavurmu iz prodavnice!
Neka vam je ukusno!
Napomena: Ako ne želite nemojte stavljati sav loj u kavurmu.
Poreostali bujon i loj možete koristiti za kuvanje.
Recept za kavurmu sam naučila od majke. Ona je pripremala osim teleće, ovčiju i koziju na isti način.