Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Meze»Kavurma od teleće glave

Kavurma od teleće glave

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
244541k68
Kavurma od teleće glave
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 5
23/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
150 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
300 min.
Porcije
1
"Upozorenje Kavurma pije mnogo crnog vina i jede se za tren oka"

Potrebni sastojci

  • teleća glava - 2 kg
  • šargarepa - 1 komada
  • crni luk - 1 mala glavica
  • so - 1 supena kašika
  • lovorov list - 2 listića
  • šareni biber - 1 kašičica, u zrnu
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • piment - 2 - 3 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Teleću glavu isecite satarom na komade, koji mogu da stanu u ekspres lonac. perite i potopite u hladnu vodu na oko 3-4 sata. Za to vreme, minimum dva-tri puta menjamo vodu. Treba da operemo svu krv sa mesa.

Komade mesa stavljamo u ekspres lonac i sipamo vodu da ih pokrije. Ne stavljamo još poklopac! Stavljamo na vatru i kad provri stvoriće se pena. Neka vri ne više od 5 minuta. Prospite prvu vodu i sipajte čistu.

Dodajte u šerpu jednu oljuštenu celu šargarepu i oljuštenu glavicu crnog luka, so, lovorov list, biber u zrnu miks i piment.

Pazite da količina vode ne nadmaši maksimum koji je obeležen na posudi! Stavite poklopac na šerpu i stavite na vatru. Kad provri smanjite temperaturu i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 2 sata.

Odvojite meso od kostiju. Isecite ga na komade. Izbacite šargarepu i luk. Bujon procedite dok je još topao. Ostavite da se ohladi. Odozgo će se stvoriti loj.

U veliki pleh ili tiganj sa dnom koje se ne lepi stavite loj. Kad se zaprži dodajte meso, mleveni biber i jednu veliku šolju bujona. Ako je potrebno posolite.

Pržite meso oko 10 minuta, mešajte neprestano. Nemojte se plašiti što je ostalo bujona, on je mnogo ukusan i želiraće se.

Sipajte prženo meso u velii pleh i poravnajte odozgo. Ako želite možete sipate u plastične flaše od bezalkoholnog pića (pre toga isecite gornji deo) ili u kese.

Ostavite kavurmu da se stegne na hladnom mestu.

Isecite na komade i servirajte sa čašom lepog vina.

Ako odlučite da je pripremite, prestaćete da kupujete kavurmu iz prodavnice!

Neka vam je ukusno!

Napomena: Ako ne želite nemojte stavljati sav loj u kavurmu.

Poreostali bujon i loj možete koristiti za kuvanje.

Recept za kavurmu sam naučila od majke. Ona je pripremala osim teleće, ovčiju i koziju na isti način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: