Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Pašteta»Pašteta od svinjske glave

Pašteta od svinjske glave

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
641133322
Pašteta od svinjske glave
Fotografije: Diana Androva
1 / 2
07/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
1
"Dozvoljavamo vam da je mažete samo na kriške domaće ispečenog hleba - tako je zadovoljstvo maksimalno zagarantovano"

Potrebni sastojci

  • svinjska glava - 15 kg
  • svinjsko meso - 2 kg
  • jaja - 10 komada
  • luk - 10 glavica
  • lovorov list - 7 listova
  • aleva paprika - 10 zrna (ne mlevena)
  • biljno ulje - 100 ml
  • crni biber - mleveni
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pregledam svinjske glave da vidim da li ima dlaka, ukoliko ih ima, spržim ih gorionikom, ostružem nožem i namočim u šerpu sa toplom vodom (neki put glave puštaju krv i na taj način ih dobro ocedim).

Nakon toga ispirem glave i stavljam u veliku šerpu, dodajem lovorov list i crni biber u zrnu (nemojte dodavati so) i kuvam dug vremenski period dok meso ne počne da se samo odvaja od kostiju.

Sečem luk ne veoma fino i propržim u ulju. Od glava odvajam već skuvano meso i prebacujem ga u luk.

Sameljem celu ovu masu pomoću kuhinjske opreme, nezavisno od toga da li je reč o mašinii za mlevenje mesa, seku ili blenderu, važno je da se iseče sve.

Zatim stavljam so, biber i jaja, dobro izmešam u kašu. Nakon toga je potrebno da se dobijena masa prebaci u dobro oprane tegle, ne smem da ih puni do vrha, s obzirom na to da će se pašteta izdići tokom kuvanja i sterilizijumo dva sata.

Ukoliko pak odlučite da ne sterilizujete i da je držite u frižideru, da znate da pašteta od svinjske glave ima kratak rok trajanja i treba da napravite manje količine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: