Način pripreme
Prvo pripremite pirinač. Stavite 2-3 supene ulja u malu šerpu da se ugreje i propržite oprani pirinač. Promešajte 2-3 puta i prelijte sa 3 šolje za kafu vode
Ostavite da da kuva na tihoj vatri, a čim se zgusne i kad ostane malo vode pospite vegetom. Skinite posudu sa vatre i ostavite pirinač poklopljen da se dokuva.
U drugu šerpu stavite ulje i propržite mladi praziluk. Stavite i tri čena belog luka, isečena na krugove. Ostavite da se dinsta, iz dva puta dodajte po dve kašičice vode.
Izrendajte krupnije šargarepu i dodajte u praziluk.
Mešajte s vremena na vreme, a kad omekšaju dodajte ceveni paradajz, isečen na kockice i prethodno oljušten. Kad paradajz omekša dodajte brašno i alevu papriku i promešajte.
Prelijte sa tri šolje hladne vode. Ostavite janiju da se krčka na tihoj vatri 10-ak minuta. Začinite za to vreme sa malo vegete i kockicu pilećeg bujona i dodajte domaću ljutenicu.
Pospite sa 2-3 prstohvata soli, a kad skinete sa vatre pospite jelo iseckanim peršunom. Servirajte sa kuglom kuvanog pirinča.