Način pripreme
Domaće kore:
Umutimo jaja sa solju i postepeno dodajemo prosejano brašno (dobijamo tvrdo testo). Testo razvijemo na tanke kore, da bi bilo lakše podelimo na 2-3 lopte. Isečemo na trakice, kokcice, krugove, paravougaonike ili koji vam je omiljeni papir.
U kipuću vodu sa dva prstohvata soli stavljamo po jednu koru na oko 30 sekundi da se blanširaju (ako imate drvenu hvataljku biće vam mnogo lakše). Nakon toga poređajte kore na rešetku (možete izvaditi rešetku iz rerne na radnu površinu) da se ocede i ohlade (kore ne treba da dodiruju jedna drugu da se ne bi zalepile).
Domaća lazanja:
Nadev - šargarepu irendajte, beli luk izgnječite , a luk sitno iseckajte i stavite u prethodno ugrejano ulje ili maslinovo ulje. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte mleveno meso, kad se dobro zaprži dodajte paradajz i začine. Ostavite na tihoj vatri da vri.
Sos bešamel - Propržite brašno u malo ulja i dodajte sveže mleko i pavlaku. Mešajte neprestano dok se ne zgusne. Na kraju stavite so i biber po ukusu.
Izaberite srednji pleh (da ne bude mnogo mali, zato što će sos preliti) i namažite margarinom, ali može i uljem i počnite da ređate lazanju. Kore, sos bešamel, nadev, rendani kačkavalj i tako ređajte dok ne završite, na kraju je sos bešamel i kačkavalj.
Lazanju stavite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Možete pokriti filijom i skinuti pre nego što bude gotova, da ne zagori.