Način pripreme
Kvasac rastvorimo u pola šolje vode. Voda treba da bude mlaka. U ovu smesu dodajemo 2-3 supene kašike brašna. Treba da dobijemo gustu smesu. Ovu smesu uvijamo krpom i ostavljamo na toplom oko 10 minuta.
Nakon toga u smesu dodajemo kiselo mleko, dve supene kašike kravljeg maslaca, med, jaja i još pola šolje vode. Lepo promešamo. Prosejemo brašno. Nakon toga počinjemo postepeno da dodajemo u smesu. Zamesimo meko testo. Gotovo testo stavljamo u posudu i uvijamo krpom. Ostavljamo na toplom da nadođe oko 20-30 minuta.
Kad testo nadođe, podelimo ga na tri jednaka dela.
Svaku loptu razvučemo u obliku elipse.
Kad razvučemo prebacujemo na krpu.
Pet supenih kašika kravljeg masaca rastopimo i njima namažemo razvučeno testo.
Nakon toga razvučemo i ostale dve lopte od testa. Drugu razvučenu loptu od testa stavljamo na prvu. Obilno namažemo rastopljenim kravljim maslacem. Takođe ponavljamo i sa drugom loptom testa. Takođe je namažemo maslacem.
Nakon toga uz pomoć krpe uvijamo u rolat. Rolat ne treba da bude mnogo stegnut.
Isečemo po malo od dve ivice rolata.
Nakon toga počinjemo da sečemo na dva-tri prsta razmaka. Nakon toga ređamo u pleh, namazan uljem i posut brašnom.
Ređamo zbijeno jedno do drugog. Oblikovanu pogaču ponovo uvijamo krpom i ostavljamo na još 30 minuta na toplom da nadođe-
Žumance pomešamo sa malo vode. Sa ovom smesom namažemo pogaču kad nadođe. Odozgo posipamo susamom.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
Kad pogača bude gotova, vadimo je iz rerne i posipamo sa malo vode. Uvijamo na oko 5-10 minuta.