Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Slatka praznična pogača

Slatka praznična pogača

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Slatka praznična pogača
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
6
"Praznik je slađi sa našom slatkom prazničnom pogačom"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 42 g
  • jaja - 3 komada
  • voda - 1 šolja
  • brašno - 5 i 1/2 šolja
  • kiselo mleko - 400 g
  • maslac - 2 supene kašike + 5 supenih kašika
  • med - 3 - 4 supene kašike
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • voda
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorimo u pola šolje vode. Voda treba da bude mlaka. U ovu smesu dodajemo 2-3 supene kašike brašna. Treba da dobijemo gustu smesu. Ovu smesu uvijamo krpom i ostavljamo na toplom oko 10 minuta.

Nakon toga u smesu dodajemo kiselo mleko, dve supene kašike kravljeg maslaca, med, jaja i još pola šolje vode. Lepo promešamo. Prosejemo brašno. Nakon toga počinjemo postepeno da dodajemo u smesu. Zamesimo meko testo. Gotovo testo stavljamo u posudu i uvijamo krpom. Ostavljamo na toplom da nadođe oko 20-30 minuta.

Kad testo nadođe, podelimo ga na tri jednaka dela.

Svaku loptu razvučemo u obliku elipse.

Kad razvučemo prebacujemo na krpu.

Pet supenih kašika kravljeg masaca rastopimo i njima namažemo razvučeno testo.

Nakon toga razvučemo i ostale dve lopte od testa. Drugu razvučenu loptu od testa stavljamo na prvu. Obilno namažemo rastopljenim kravljim maslacem. Takođe ponavljamo i sa drugom loptom testa. Takođe je namažemo maslacem.

Nakon toga uz pomoć krpe uvijamo u rolat. Rolat ne treba da bude mnogo stegnut.

Isečemo po malo od dve ivice rolata.

Nakon toga počinjemo da sečemo na dva-tri prsta razmaka. Nakon toga ređamo u pleh, namazan uljem i posut brašnom.

Ređamo zbijeno jedno do drugog. Oblikovanu pogaču ponovo uvijamo krpom i ostavljamo na još 30 minuta na toplom da nadođe-

Žumance pomešamo sa malo vode. Sa ovom smesom namažemo pogaču kad nadođe. Odozgo posipamo susamom.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-35 minuta.

Kad pogača bude gotova, vadimo je iz rerne i posipamo sa malo vode. Uvijamo na oko 5-10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: