Način pripreme
Mleko se zagreje do telesne temperature. U njemu se rastvara kvasac zajedno sa kašičicom šećera i kašikom brašna. Smesa se ostavlja da se aktivira oko 15 minuta.
Brašno se proseje u posudu zajedno sa solju, dodaje mu se aktivirana smesa sa kvascem, dva jaja i istopljen maslac. Zamesi se meko testo, ako se lepi po prstima dodaje se dodatno brašno.
Nakon što testo postane glatko, ostavlja se u posudu namazanu uljem, pokriva se folijom i ostavlja se da udvostruči svoj obim. Naraslo testo se vadi iz posude i deli na dva dela. Svaki deo se razvija u koru debljine oko pola centimatra, do nje se pomoću čaše iseku krugovi.
Za svaku ružicu se naređaju po 4 kruga koji se blago preklapaju. Po želji u gornjem delu prva dva kruga i donjem kraju druga dva se stavljaju parčići sira. Tako poređani krugovi se uvijaju u rolat koji se raseče po sredini. Dobijaju se dve ružice.
Ružice se poređaju u posudu za pečenje, namazanu uljem ili pokrivenu papirom za pečenje, pogača se ostavlja da naraste još jednom, pokrivena folijom, dok ne udvostruči svoj obim, nakon toga se maže žumancem, pomešanim s kašičicom ulja. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ako niste sigurni da li je gotova, proverite suvom čačkalicom, ako čačkalica izlazi suva znači da je pogača gotova. Ako se tokom pečenja previše zarumeni, a još nije dobro ispečena, može da se pokrije aluminijumskom folijom.
Prijatno!