Način pripreme
Suvi kvasac pomešamo u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i ostavljamo da se aktivira.
Sipamo u sredinu brašna, dodajemo preostali šećer, so, ulje, jaja i vanilu. Zamesimo srednje meko testo i ostavljamo pokriveno providnom folijom da nadođe.
Podelimo na dva dela, jedan veći od drugog. Podelimo veliko testo na dva dela i svaki razvijemo na pravougaonik.
Prvi se namaže slatkom od bresaka, stavlja se druga kora, namaže se i ona. Obe se zajedno uvijaju u rolat i seku na kriške, krajevi se sačuvaju.
Poređamo u namazan pleh, po ivicama, sa isečenim delom nagore. Mala loptica testa se deli na 7 jednakih lopti. Svaka se spljeska rukama, u sredinu stavljamo malo slatkog i oblikujemo kao elipsu.
Poređamo ravno preko kriški, vrh se izbuče da se dobije oblik lista. Jedan odsečen kraj se stavlja u sredinu, drugi se koristi za nadev po kraju.
Namaže se odvojenim žumancem sa kašikom ulja i mleka i posipamo susamom i semenom maka. Pečemo u ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo.
Makedonska slatka praznična pogača je sjajna.