Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Makedonska slatka praznična pogača

Makedonska slatka praznična pogača

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k409
Makedonska slatka praznična pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
17/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Ne znamo šta slave makedonci sa ovom pogačom, ali za nas je svaki dan praznik, ako je ova pogača na trpezi"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 šolja od 250 ml
  • voda - 80 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 5 - 6 supenih kašika
  • brašno - 700 g
  • so - 1 kašičica
  • vanila
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanca
  • susam
  • seme maka
  • slatko od bresaka - 250 g, gusto
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi kvasac pomešamo u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i ostavljamo da se aktivira.

Sipamo u sredinu brašna, dodajemo preostali šećer, so, ulje, jaja i vanilu. Zamesimo srednje meko testo i ostavljamo pokriveno providnom folijom da nadođe.

Podelimo na dva dela, jedan veći od drugog. Podelimo veliko testo na dva dela i svaki razvijemo na pravougaonik.

Prvi se namaže slatkom od bresaka, stavlja se druga kora, namaže se i ona. Obe se zajedno uvijaju u rolat i seku na kriške, krajevi se sačuvaju.

Poređamo u namazan pleh, po ivicama, sa isečenim delom nagore. Mala loptica testa se deli na 7 jednakih lopti. Svaka se spljeska rukama, u sredinu stavljamo malo slatkog i oblikujemo kao elipsu.

Poređamo ravno preko kriški, vrh se izbuče da se dobije oblik lista. Jedan odsečen kraj se stavlja u sredinu, drugi se koristi za nadev po kraju.

Namaže se odvojenim žumancem sa kašikom ulja i mleka i posipamo susamom i semenom maka. Pečemo u ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo.

Makedonska slatka praznična pogača je sjajna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: