Način pripreme
Rerna - 220 stepeni;
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
Patlidžan operemo i isečemo na pola zajedno sa drškama za više estetike.
U svaki polovini pravimo proreze po dijagonali, ali ne i po dnu, nakon toga ponovo u dijagonali da dobijemo male kvadrate. Posipamo solju i biberom.
Izgnjelimo čenove belog luka i natrljamo unutrašnjost svake polovine patlidžana. Prelivamo obilno maslinovim uljem i stavljamo u rernu. Pečemo na 220-200 stepeni oko 40 minuta.
Nakon toga okrećemo viljuškom da omekšaju sa donje strane oko 15 minuta i ponovo okrećemo. Ako je potrebno dodajemo još malo maslinovog ulja. Vadimo iz rerne i brzo gnječimo unutrašnjost viljuškom i posipamo kozijim sirom.
Vraćamo ponovo u rernu i pečemo još 10 minuta samo na gornjem grejaču. Vadio. Viljuškom u krug sipamo tečni med preko patlidžana. Posipamo iseckanim peršunom.
Napomena: Izuzetno ukusan patlidžan iz rerne. Recept je sa mirisom leta, jednostavan i brz.
Patlidžani, kad su se zapekli odozgo nije bilo potrebno da ih okrećem, pošto su već bili potpuno gotovi. Izvadila sam ih, izgnječila viljuškom, kako je navedeno u receptu i posula sirom.
Pekla sam 10 minuta. Važno je da pratite pečenje da ne zagore u rerni. Neka im nadev bude sočan.