Sočne šnicle sa šalot maslacem

Sočne šnicle sa šalot maslacem
Fotografije: marcheva14
1 / 2
06/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno75 min.
Porcije4
"Očigledno nije toliko jednostavno da pripremiš šnicle, ali rezultat je više nego veličanstven"

Potrebni sastojci

  • TELEĆI STEK
  • šnicle - 300 g
  • beli luk - 2 čena
  • majčina dušica - 1 struk
  • ulje od avokada - 4 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • so
  • biber
  • limun
  • MASLAC OD ŠALOT LUKA
  • luk - 2 komada, šalot
  • beli luk - 2 čena
  • crno vino - oko 200 ml, suvo
  • lovorov list - 1 komad
  • maslac - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • mladi luk - 3 struka (samo zeleni deo)
  • biber - 1 kašičica
  • sos vorčester - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počinjemo sa pripremom maslaca od šalota. Luk sitno iseckamo. Stavljamo u šerpu, dodajemo vino, lovorov list, Vorčester sos, so, biber, izgnječen beli luk i ostavljamo da provri na umerenoj vatri.

Ako je moguće da napravimo plamen da bi alkohol ispario (gorionikom, da bi bilo lakše). Mešamo periodično i ostavljamo da se zgusne dok kašika ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe ili dok ne dobijemo pastu. Kad bude gotovo sipamo u posude. Ostavimo sa strane.

Mekani masac mutimo mikserom, dodajemo pastu. Promešamo. Dodajemo i sitno iseckan mladi luk, mutimo na niskoj brzini, a nakon toga na visokoj da se sastojci izjednače. Gotovu smesu stavljamo na aluminijumsku foliju.

Spatulom oblikujemo rolat koliko je moguće uz pomoć folije i uvijamo u čvrst rolat, kao bombonu, savijamo ivice folije. Ostavljamo u zamrzivaču dok se ne zamrzne potpuno.

2. U tiganju na visokoj temperaturi ugrevamo ulje, dobro je da bude mnogo ugrejano. Stavljamo stek (šniclu) i pržimo 1 minut sa svake strane. Dodajemo maslac, promešamo, okrećemo i pečemo ne više od 30 sekudi.

Meso možemo pržiti i duže, ali preporučujemo da se poštuje vreme, da bi stek bio sočan. Smanjujemo temperaturu ringle, dodajemo još malo maslaca i izmrvimo grančicu majčine dušice i izgnječen beli luk. Prelivamo mašću nekoliko puta. Skidamo sa vatre i ostavljamo da odstoji 5 minuta. Serviramo sa krugom maslaca od šalota na vrhu.

Prilog: Gratin od krompira.

Napomena: za ovaj predivan recept je potrebno specijalno teleće meso. Treba da bude baš stek, veći i deblji. Meso treba da bude očišćeno od žilica i masnoće. Sa mesom za roštilj neće uspeti.

Maslac sa šalotom je izuzeto ukusan i predivan dodatak steku. Nažalost ne može dobro da se vidi na slici, zato što se brzo rastopi od toplote, ali vas uveravam da je predivan.

Količina za maslac u receptu je veika, zato sam podeila sastojke na pola i bilo je sasvim dovoljo. Preostali deo maslaca se čuva u frižideru.

Nisam imala ulje od avokada i koristila sam maslinovo ulje i sunokretovo ulje sa dodatkom masaca po receptu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: