Rižoto sa školjkama i škampama

10/01/2019
"Nemojte gledati kako ga prave majstori, nego ga napravite bolje od njih sa ovim proverenim receptom "
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano141
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Gledala sam mnogo puta kako ga veliki kuvari pripremaju, sa koliko pažnje i ljubavi, i danas striktno pratim njihove savete da bih i ja napravila ukusan rižoto sa školjkama i povrćem, ukrašen blanširanim škampima i gremolatom (iseckani peršun, mladi luk i rendana kora od limuna). I zbog velikog entuzijazma sam zaboravla da kupim belo vino :(..... aliiiii ... setila sam se da mi je ostao šampanjac od Nove godine, neotvroen i voilà...)

U ulju dinstajte sitno iseckan luk, rendanu šargarepu, iseckani beli luk i vegetu. Dodajte pirinač i pržite dok ne postane providan. Dodajte šampanjac i ostavite da upije pirinač, nežno mešajte. Počnite da dodajemo po malo od prethodno pripremljenog bujona (domaćeg, od pravog pileta). Bujon treba da bude topao i dobro posoljen.

I tako iz nekoliko puta dodajte oko litar bujona uz neprestano mešanje. Rižoto treba da bude kremast, tečan. Pred kraj dodajte očišćene školjke i blanširani grašak. Dodajte biber i skinite sa vatre.

Servirajte topao sa gremolatom (iseckan peršun, mladi beli luk i izrendana kora od limuna), parče limuna, blanširane škampe i prelijte ekstra virgin maslinovim uljem.

Mogu da vas uverim da je ukus ovoh rižota veličanstven a svež sok od limuna, kora i peršun vas bukvalno prebacuju u drugu dimenziju.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar