Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka sa bešamel sosom i koricom od kačkavalja

Musaka sa bešamel sosom i koricom od kačkavalja

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Musaka sa bešamel sosom i koricom od kačkavalja3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Musaka, kakvu čak ni baka nije sanjala - sos bešamel i ukusna korica od kačavalja"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g
  • krompir - 5 komada, veliki
  • ulje - 50 ml
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - pol ukusu
  • čubar - po ukusu
  • za bešamel
  • maslac - 70 g
  • brašno - 3 supene kašike, ravne
  • sveže mleko - 600 ml
  • jaja - 1 komad
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • kačkavalj - 100 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi urejte ulje i dodajte sitno iseckan luk i izrendanu šargarepu, pržite dok luk ne omekša. Pomešajte mleveno meso sa malo vode i dodajte ga, ostavite ga tako i periodično mešajte dok voda ne isapri. Dodajte paradajz pire i alevu papriku, promešajte.

Dodajte krompir, oljušten i isečen na kockice, čubar i biber, mešajte kratko. Prebacite smesu u pravougaoni pleh i sipajte toplu vodu koliko da pokrije sastojke.

Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok krompir ne bude gotov.

Za to vreme pripremite bešamel sos. Rastopite maslac i ugrejte ga, dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte hladno mleko u smesu, lagano uz neprestano mešanj, dodajte i jaje, umućeno viljuškom i mešajte dok ne dobijete homogenu i gustu smesu, posolite i pospite biberom po ukusu.

Prelijte musaku bešamel sosom ravnomerno i pospite rendanim kačkavavljem preko. Pecite dok ne dobije zlatnu boju na gornjem grejaču u rerni.

Sočna i veoma ukusna musaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: