Način pripreme
Pripremamo krompir oljušten i isečemo ga na kockice i dodajemo prsthovat soli. Ugrevamo ulje i dodajemo sitno iseckan luk.
Propržimo luk dok se ivice ne zaoble. Dodajemo mleveno meso i izdrobimo ga dobro, pomešamo sa lukom.
Začinimo začinima, pazimo sa količinom ako je mleveno meso prethodno začinjeno. Kad meso bude skoro gotovo dodajemo 2 supene kašike paradajz pirea ili sos i rendani paradajz.
Ostavljamo da se krčka 5 minuta, mešamo. U namazan pleh stavljamo krompir i dodajemo smesu sa mlevenim mesom. Promešamo dobro i ako je potrebno dodajemo 1/2 šolje-1 šolju vode tako da krompir bude skoro pokriven.
Uvijamo pleh aluminijumskom folijom i pečemo u rerni ugrejanoj na 200 stepeni, stavljamo da se peče 20 minuta.
Nakon toga skidamo foliju i ostavljamo da ispari deo sosa oko 10 minuta na 190 stepeni.
Za to vreme pripremamo preliv. U posudi umutimo 2 jajeta, dodajemo 3 supene kašike brašna i kiselo mleko.
Kad meso i krompir dobiju zlatnu boju dodajemo preliv odozgo i ravnomerno nastavljamo da pečemo dok ne promeni boju i dok se ne zgusne. Posipamo odozgo rendanim kačkavaljem i pečemo musaku još nekoliko minuta.