Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Slane kiflice sa makom i kuminom

Slane kiflice sa makom i kuminom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Slane kiflice sa makom i kuminom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
8 / 14sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
"Zato što su slane kiflice najukusnije, a posebno slane kiflice sa makom i kuminom."

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - svež 25 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 50 ml
  • šunka - za nadev (slanina, kačkavalj, može i kombinacija)
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • so - 2 prstohvata
  • voda - 3 - 4 kapljice
  • ulje - 3 - 4 kapljice
  • za posipanje
  • seme maka - 3 supene kašike ili po ukusu
  • kumin - 3 supene kašike, zrna (ili po ukusu)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Pokrijte krpom oko 7 minuta. U nadošao kvasac sipajte ulje i prosejte brašno sa solju.

2. Zamesite glatko testo koje se ne lepi. Napravite loptu od njega, namažite ga malo i ostavite na oko 1 sat da se udvostruču.

3. Podelite na dva jednaka dela nadošlo testo i od svakog napravite loptu. Razvijte svaku na tanku, okruglu koru i isecite na 8 trouglova. Stavite od nadeva po izboru i uvijte 16 kiflica.

4. Poređajte oblikovane kiflice u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Ostavite ih da nadođu 40 minuta.

5. Nadošle kiflice namažite jajetom, pomešanim sa vodom, uljem i solju.

6. Pospite semenkama i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju, oko 25 minuta. Ja ih pečem iz dva puta u plehu iz rerne.

Savet: Slane kiflice čuvajte u kesi ili u dobro zatvorenoj kutiji da bi ostale mekane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: