Način pripreme
Jedan od uslova da se pripremi lepa staklena glazura za tortu je vrsta kondenzovanog mleka. Ono treba da bude gusto i puno. Odabir mleka je najbolje napraviti laganim mućkanjem konzerve, a zvuk koji čujete reći će vam koje je mleko gušće i samim tim će ono biti vaš izbor za staklenu glazuru.
Obavezna je upotreba i kulinarskog termometra, jer ćete onda biti sigurni u krajnji rezultat.
Želatin sipajte u posudicu, dodajte 2-3 kašike vode i ostavite ga da nabubri oko 5-10 minuta.
U kaseroli skuvajte sirup od šećera, vode i glukoze. Sirup je gotov, kada njegova temperatura dostigne 130 stepeni, ili jedan minut nakon što proključa.
Izlomite čokoladu, sipajte je u visoku, tanku i duboku posudu i prelijte vrući sirup preko nje, pa promešajte kašikom.
Kada se čokolada istopi, dodajte kondenzovano mleko i želatin, koji je nabubreo. Štapnim mikserom, na visokim obrtajima, izmiksujte smesu dok se ne ujednači. Ne treba da se formiraju mehurići kod pasiranja, pa štapni mikser držite duboko u smesi i nemojte da ga podižete tokom mućenja.
Kada je smesa gotova, obavezno je procedite, kako bi bila maksimalno glatka.
Smesu sipajte u posudu i dobro je prekrijte providnom folijom, pa pritisnite prstima, da nigde nema vazduha. Ostavite smesu u frižideru na jedan ili više dana. Glazura će se na ovaj način dobro sjediniti, a višak vazduha će nestati.
Pre korišćenja - stavljanja na tortu, smesu ugrejte na pari do 35 stepeni. Kada se glazura koristi za prelivanje torte, prvo se uzme jedna velika ravna tepsija i pokrije se aluminijumskom folijom na koju će se skupiti kapi glazure koje padnu i na taj način se kasnije mogu ponovo koristiti, naravno, ponovo se ugreju na 35 stepeni.
Na sredinu pleha ili tepsije postavite visoki stalak (možete iskoristiti i široku i visoku teglu), na njega stavite tortu i toplim dlanovima prođite sa strane torte da bi uklonili višak mrvica i da bi poravnali tortu maksimalno.
Nakon toga, tortu prelijte glazurom koju ste ugrejali na 35 stepeni. Glazura se sipa odjednom, nikako u tankom mlazu. Tortu možete rukama naginjati na sve strane da se glazura pravilno rasporedi, a nakon toga je prebacite u tanjir za serviranje i ostavite je nekoliko sati da se glazura osuši.