Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Kiš»Kolač od povrća

Kolač od povrća

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8162713k269
Kolač od povrća
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
02/02/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Kada u grudima umetnika kuca srce zakletog kuvara - rezultat je očaravajuće ... ukusan"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 285 g
  • maslac - 140 g
  • krem sir - 130 g
  • voda - 5 kašičica, hladna
  • sirće - 1 i 1/2 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 kašičica
  • za nadev
  • krem sir - 200 g
  • žumanca - 2 komada
  • estragon - 2 prstohvata
  • so - 1 kašičica
  • biber
  • patlidžan - 1 komad
  • tikvice - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prosevamo brašno i pomešamo sa praškom za pecivo. Maslac i krem sir umutimi mikserom. Dodajemo brašno u porcijama sa praškom za pecivo, a nakon toga so, sirće i vodu, nastavljamo da mešamo. Zamesimo meko testo, oblikujemo loptu i uvijamo providnom folijom. Dobijeno testo ostavljamo u frižideru na oko jedan sat.

Za to vreme pripremamo nadev. U posudi umutimo žumanca sa krem sirom. Začinimo solju, biberom i estragonom. Ako je moguće da estragon bude svež, nažalost ja nisam imala, pa sam stavila suv. Na kraju dodajemo jednu kašičicu maslinovog ulja. Lepo promešamo smesu da bude homogena i glatka i stavljamo u frižider dok pripremamo povrće.

Patlidžan, tikvicu i šargarepu operemo i isečemo po dužini na dva dela, a nakon toga na tanke trake uz pomoć široke ljuštilice za povrće. Gotove trake od porća stavljamo da se malo kuvaju (treba da budu polukuvane, da budu žilave) u posoljenoj vodi. Ocedimo i osušimo.

Razvijemo testo na koru, veću od prečnika kalupa za pečenje. Otvaramo ivice kalupa prečnika 20 cm, prethodno obložen papirom za pečenje - dno i ivice.

Testo prebacujemo u nju, prstima oblikujemo ivicu. Dno izbušimo na nekoliko mesta viljuškom. Preko testa rasporedimo nadev sa krem sirom.

Počinjemo ređanje tankih tračica povrća spolja ka unutra, smenjujemo boje. Prelivamo odozgo sa malo maslinovog ulja. Na kraju kolač stavljamo da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: