Tikvice

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196278
Sečena tikvica

Tikvice (Cucurbita pepo) su povrće iz porodice bundeva i bliske srodnik krastavaca. Niskokaloričnost ovog dara prirode i bogatstvo mineralima su dovoljni razlozi da tikvice budu uključene u našu zdravu ishranu. Tikvice su jednogodišnje dikotiledone biljke sa puzećom stabiljkom i velikim izduženim listovima, a boja im varira od žute do zelene.

Tikvice su lake za gajenje i ne zahtevaju previše brige. Obično se beru od 2 do 7 dana nakon kad procvetaju i važno je da ne dostignu dužinu veću od 15 cm, jer onda im se kvalitet i ukus menjaju.

Smatra se da su tikvice poreklom iz Amerike, gde se u početku koristilo samo njihovo seme. Na Stari kontinent u 16. veku ih donose moreplovci sa ostalim biljkama. Zanimljivo je da su se tada tikvice gajile samo u botaničkim baštama, pa je tek kasnije počelo njihovo masovno gajenje. Budući da su vekovima bile deo mediteranske kuhinje, u 18. veku Italijani počinju da ih spremaju na načine koji su i nama danas poznati.

Vrste tikvica

Tikvice kolutovi

- Cukini (Zucchini) ili zelene tikvice, je vrsta koja se najviše gaji na Mediteranu i Zapadnoj Evropi, upravo zbog svojih dugih zelenih plodova.

- Šajot - Vrsta tikvice koja ima oblik kruške i često se koristi kao zamena avokadu. Za razliku od zelenih tikvica, ova vrsta se duže sprema.

- Straightneck se karakteriše valjkastim plodom i hrapavom žutom korom. Veoma su slatke i mesnate, bogatog ukusa, a sadrže dosta karotenoida, vlakana i vitamina C.

- Patišoni - najšarenija vrsta tikvica - karakteristične su po svom interesantnom obliku i raznim šarama, koje variraju od bele, preko narandžaste, pa sve do zelene boje.

Sastav tikvica

Tikvice su zanimljivo povrće - nisu mnogo bogate vitaminima, ali su zato bogate mineralima, pogotovo kalujumom, dijetetskim vlaknima, fosforom i kalcijumom. Pored ovoga, tikvice sadrže i vitamin C u velikim količinama, kao i vitamine B grupe.

Tikvice sadrže 95% vode, 0.8 - 1% azotnih materija, 5.75% bezazotnih ekstraktivnih materija, 0.95% celuloze, 0.69% pentozana, 0.5% mineralnih soli. Hranljiva vrednost im je kao i kod krastavaca. Njihova velika prednost je u tome što sadrže male količine šećera, od kojih je veoma mali deo saharoze i veći deo biljnih materija koje su slične insulinu, pa samim tim tikvice su korisne i u ishrani dijabetičara.

Mineralne soli koje se nalaze u tikvicama pomažu razmeni materija u organizmu. Pored njih, u ovom povrću se nalaze velike količine fosfornih i kalijumovih soli, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, sumpor i hlor, kao i mirkočestice kao što su molibden, titanijum, arsen, aluminijum, litijum, cink i drugi.

100 g svežih tikvica sadrži:

Belančevine - 0.6 g, ugljeni hidrati - 3.7 g, celuloza - 0.6 g, voda - 94.5 ml, a imaju između 18 i 27 kcal.

Količina vitamina u 100 g sirovih tikvica: C - 23.0 mg, B1 - 0.03 mg, B2 - 0.04 mg, PP - 0.20 mg.

100 g skuvanih tikvica bez soli sadrže: 15 kcal, protein - 1 g, ugljeni hidrati - 2.70 g, vlakna - 1 g, masnoće - 0.36 g.

Veća količina tikvica nakon termičke obrade sadrži minerale kao što su: kalcijum - 18 mg, magnezijum - 19 mg, fosfor - 37 mg, kalijum - 264 mg, natrijum - 3 mg, cink - 0.33 mg.

Od vitamina veće količine pripadaju: vitaminu C - 13 mg, beta karotenu - 670 mkg, vitaminu A - 1117 Ul, lutein + zeaxanthin - 1150 mkg.

Odabir i čuvanje tikvica

Tikvice

Kada biramo tikvice, važno je da obratimo pažnju da budu tvrde, glatke i neoštećene. Tikvice sa raznim mrljama, sa lošim turgorom ćelija, kao i raznim ozledama i mekom korom su lišene ukusa, ali i korisnih materija.

Pri izboru tikvica, prvi pokazatelj da je povrće sveže jeste bodljivaka površina. Najbolje je da vaš izbor budu male ili tikvice srednje veličine, jer veće sadrže više semenki, a to je i dokaz da su prezrele i da verovatno imaju gorak ukus.

Tivkice mogu da zadrže svežinu od 2 - 4 dana ako borave na suvom i mestu gde se stalno provetrava. U frižideru ih možete čuvati do 20 dana, vodite računa da su dobro zatvorene u nekoj kutiji ili kesi, ali nikako u polietilenskim kesama.

Ako hoćete sveže tikvice da stavite u zamrzivač, pre toga ih očistite, isecite i blanširajte nekoliko minuta u posoljenoj vodi. Neka se osuše, pa ih stavite u kese i zamrznite.

Tikvice u kulinarstvu

Tivkice imaju širok spektar pripreme - koriste se kao sirove, pečene, kuvane i pržene za pripremu raznih supa i čorbi, pečenih jela, vegeterijanskih jela, salate, suflea, đuveča, pa čak i slatkiša. Najlakše za obradu i jelo su mlade tikvice, jer se najlakše vare. Međutim, varenje tikvica zavisi od načina njihove pripreme - kuvane se lakše vare, a pržene malo teže. Tikvice možete koristiti i kao garnir, ali i za spremanje raznovrsnih i ukusnih jela.

Recept za punjene tikvice

Punjene tikvice

Sastojci: 4 srednje tikvice, oko 1.5 kg, 1 šolja pirinča, 2 - 3 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 paradajz, 1 paprika, 500 g mlevenog mesa, nekoliko struka mirođije, 1 kašika ulja.

Svaku tikvicu isecite na 3 dela i kašičicom napravite udubljenje. Poređajte ih u nauljanu tepsiju, a deo koji ste izvadili kašičicom sitno iseckajte i stavite u tiganj, gde ste već propržili sitno iseckan beli luk i rendanu šargarepu. Čim tečnost ispari, dodajte mleveno meso, promešajte i neka se proprži, pa onda dodajte redan paradajz i sitno iseckanu papriku. Kad meso promeni boju, dodajte pirinač i neka se i on proprži. Sipajte šolju vode i čim malo pirinač upije vodu, dodajte sitno iseckanu mirođiju, začine i napunite tikvice. U tepsiju sipajte šolju vode i pecite u umereno zagrejanoj rerni.

Koristi od tikvica

Kao veoma koristan dar prirode, tikvice su veoma zdrave za naš organizam. Osim što su nezaobilazne u dijetama za mršavljenje, koriste se i kod kardiovaskularnih oboljenja, bolesti hipertonije, jetre i drugih. Preporučuju se odraslima i deci koji se oporavljaju nakon bolesti. Osobe koje imaju problema sa varenjem, tikvice im mogu biti od velike pomoći, jer su niskokalorične i lake za varenje.

Važno je da napomenemo da organskih kiselina u tikvicama ima malo, pa se zato njihova konzumacija preporučuje u dijeti kod osoba koje pate od problema sa bubrezima. Tikvice su odlične ako hoćemo da snabdemo telo vitaminom C, za profilaktiku malokrvnosti sa aterosklerozom, da poboljšanje rada organa za varenje. Povoljno deluju kod bolesti želuca, žučnog mehura, dvanaestopalačnog creva, hipertonije, gojaznosti, anemije i kardio-vaskularnih obolenja.

Pire od tikvica bi trebalo da budejedna od prvih stvari koje se uključuju u ishranu male dece i beba, jer u ovom povrću ima manje vode nego u sličnim vrstama povrća koje sadrže i veliki procenat mineralnih soli.

Zelene tikvice

Tikvice se preporučuju i dojiljama, jer ih telo lako usvaja i imaju nizak sadržaj biljnih vlakana.

Štetnost tikvica

Najlošija stvar koja se može dogoditi čoveku koji konzumira tikvice jeste alergija. Međutim, ova pojava je veoma retka. Osim toga, važno je ne preterivati sa tikvicama ako su prisutna oboljenja bubrega, pogotovo kod onih gde je otežano eliminisanje kalijuma iz organizma.

Prolepšajte se uz tikvice

Ako hoćete da izgubite koji kilogram, uključite tikvice u svoju dijetu. One su niskokalorične, pa čak i da pojedete veću prociju salate od tikvica ili nešto slično, neće ostaviti posledice na vašu figuru. Osim toga, činjenica je i da semenke koje se nalaze u tikvicama su glavni sastojak kozmetičkih proizvoda - vodeće kozmetičke kompanije ove semenke koriste u kremama za regulisanje rada lojnih žlezda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas