Mali brioši

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Mali brioši
Fotografije: Daniela Ruseva
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Nekoliko zalogaja nežnosti i slasti će svakom učiniti dan lepšim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kvasac - 20 g
  • so - 2 prstohvata
  • kora od limuna - 1 kašičica
  • vanila - 2 kesice
  • sveže mleko - 2 - 3 supene kašike za premazivanje
  • nadev
  • tečna čokolada
  • marmelada od jabuke
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite udubljenje u prosejanom bršanu i u njega sipajte dva jajeta, pomešana viljuškom sa dva prstohvata soli.

Izmrvite pola kockice kvasca u ugrejanom svežem mleku i kad se rastvori, dodajte i njega, takođe ugrejano sveže mleko, izrendanu polovinu limuna i vanilu. Zamesite od sastojaka meko testo. Ostavite u brašnom posutoj posudi, pokrijte krpom i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Razvucite testo i isecite na 16 jednakih delova, a od njih oblikujte loptice. Svaku loptu razvuxite na brašnom posutoj radnoj površini. Napravite mali krug prečnika oko 12 cm. Rasporedite pogače na osam parova. Ja sam napravila jedan deo sa čokoladom, a drugi sa marmeladom.

Namažemo jednu pogaču čokoladom, a preko stavljamo drugu, takođe namazanu čokoladom. Tako kako su jedna na drugoj, uvijte ih u rolat. Svaki kraj rolata savijte nadole. Stavite ispod rolata u sredini.U dva kraja oštricom noža napravite prorez. Isečene delove otvorite da liče na listove cveća.

Brioše poređajte u pleh, na razmaku jedan od drugog, na papiru za pečenje.

Ostavite ponovo da nadođu oko 30 minuta. Namažite svežim mlekom uz pomoć četke i stavite u ugrejanu rernu da se peku na 180 stepeni 20 minuta.

Dok su još topli, pospite brioše sa šećerom u prahu sa vanilom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: