Način pripreme
Jagnjeće meso operemo i isečemo na male komade. Prelivamo sa 1.600 ml jagnjećeg bujona ili mlakom vodom i ostavljamo da vri na jakoj vatri. Skupljamo penu rešetkastom kašikom, koja se stvorila po površini. Pirinač potopimo u mlaku vodu na oko sat vremena.
U ugrejanoj biljnoj masit i maslacu sotiramo šargarešu, mladi luk i struk belog luka isečene na kockice.
Smanjujemo temepraturu kuvanja na umerenu. Dodajemo oceđeni pirinač, dinstano povrće, so, biber i alevu papriku i kašičicu izmrvljene suve nane (njen miris je jači). Čorba se krčka dok se pirinač i meso ne skuvaju.
Od žumanca i kiselog mleka pripremamo zapršku. Mutimo dok ne postane homogeno, dodajemo nekoliko kapljica soka od limuna.
5 minuta pre nego što skinemo šerpu sa vatre posipamo iseckanom nanom.
Zapršku dodajemo u supu dbro izjednačimo temprature. Jagnjeću čorbu serviramo toplu, posutu sveže samlevenim biberom i suvom ljutom paprikom za obožavaoce pikantne kuhinje.
Savet: Neko vreme, kada je moja baka pravila ovu čorbu, ona je dodavala bulgur umesto pirinča. Za zgušćivanje čoorbe ona bi zapržila maslac, malo brašna i alevu papriku. Servirala bi sa kašikom gustog, domaćeg kiselog mleka. Ja sam malo promenila pripremu, ali starajući se da sačuvam onaj ukus sa njene trpeze.
Neka vam je slatko!