Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Pestil od bresaka

Pestil od bresaka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Pestil od bresaka
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 3
15/02/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Nije prosto ukusan i aromatičan, nego i najzdraviji način da sačuvamo leto, ne samo za još jednu sezonu, nego celih pet godina"

Potrebni sastojci

  • breskve - 1 kg, dobro uzrele
  • skrob - 1 supena kašika, pšenični
  • vanila - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Koristim dobro uzrele, čak i mekane breskve. Operemo ih dobro, odvojim od koštica i isečemo na ivice. Sameljemo ih na mašinicu koja odvaja ljusku. Pošto u posudi sa odvojenim ljuskama ostaje malo voća, vraćamo ih još bar 2-3 puta.

Dobijeno pire stavljamo da se kuva na tihoj vatri. Mešamo neprestano i dodajemo skrob, prethodno pomešan sa malo hladne vode ili vode od pire. Dobijamo gustu, aromatičnu kašu.

Pre nego što skinemo sa vatre dodajemo vanilu, čiji miris obogaćuje kvalitet ukusa.

Pestil sipamo u pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa malo ulja, na sloj debljine 1 cm i sušimo u slaboj rern dok ne prestane da se lepi po prstima. Posle ga stavljamo na sunce, pokriveno gazom.

Kad se uhvati lepa i tvrda korica, okrećemo sa druge strane. Uspešan pokušaj sam imala i sa streč folijom, bez masti, dobijamo /ne miriše na mast/!

Kad se ohlad, uvijamo u rolat i stavljamo na suvo i hladno mesto. Na isti na isti način sam probala i sa breskvama, dinjom, kruškama i grožđem po istoj tehnologiji.

Ako je dobro pripremljen može trajati više od pet godina, ako se čuva na suvom i hladnom mestu, da ne izgubi kvalitet ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti