Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pržena riba»Pohovana riba sa tartar sosom i dinstanim krompirom

Pohovana riba sa tartar sosom i dinstanim krompirom

Ekaterina KuminskaEkaterina Kuminska
Šegrt
204158
Pohovana riba sa tartar sosom i dinstanim krompirom
Fotografije: Anonymous
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Klasična pozivnica za ukusnu večeru, koju jedva čekamo da dobijemo i da dođemo, pre nego što nas neko pretekne"

Potrebni sastojci

  • za ribu
  • riblji fileti - oko 1 kg
  • brašno - oko 1 šoljica
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • za testo
  • brašno - 300 g
  • pivo - oko 250 ml (svetlo)
  • jaje - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • za prilog
  • krompir - oko 1 kg
  • maslac - 70 - 80 g (pola malog pakovanja)
  • mirođija - 1/2 veze
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • voda - 1 šoljica
  • za sos
  • majonez - 200 g
  • kiselo mleko - 2 - 3 kašike
  • jaja - 1 komad (kuvano, veliko)
  • kiseli krastavčići - 3 - 4 komada
  • crni luk - 1 glavica (mala)
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite krompir, kako ne biste gubili vreme. Oljuštite ga, operite i isecite na velike komade. Začinite ga začinima, dodajte presovani beli luk i sitno naseckanu mirođiju. Dobro promešajte i prebacite u vatrostalnu posudu. Sipajte vodu, dodajte maslac, isečen na male komade i dobro ga rasporedite. Poklopite posudu i pecite na 180 stepeni oko 30-40 minuta (taman koliko vam je potrebno da pripremite ribu i sos.

Za testo, promešajte brašno i so i umućeno jaje. Uz neprestano mešanje, dodajte i pivo - u početku će se možda napraviti pena. Cilj je da dobijete kremastu i retku smesu za pohovanje. Ostavite ga sa strane dok pripremite ribu.

File ribe operite dobro u hladnoj vodi i ostavite ga na kratko da se ocedi. Kada nema više tečnosti, dodatno osušite filete ubrusom. Isecite ribu na srednje velike komade. Poređajte ribu na dasku i pospite je sa malo soli i bibera. Okrenite i isto ponovite sa druge strane. Svaki komad uvaljajte brzo u brašno i ostavite sve za trenutak u tanjiru (po želji možete i da ne sečete filete, već da ih pripremite cele, kao porciju - brže ćete završiti posao).

U zagrejanom ulju pržite ribu, ali prvo svako parče potopite u testo i tek tada ga stavite u ulje. Nakon minuta ili 2 okrenite ribu i pržite još toliko sa druge strane. Izvadite pohovanu ribu i stavite je na ubrus da se višak masnoće ocedi.

Dok se riba prži, pripremite sos. Sitno naseckajte kisele krastavce i luk, a jaje narendajte. U to dodajte majonez i kiselo mleko. Promešajte veoma dobro (ako želite da je sos malo lakši, koristite polovinu majoneza - 100 g i povećajte količinu kiselog mleka.)

Pohovanu ribu poslužite toplu zajedno sa krompirom i sosom i korpici od zelene salate, da se ne razlije po tanjiru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti