Način pripreme
Stabla celera operemo, očistimo i sečemo na male kocke. Beli luk sečemo na tanke kriške, a sušeno meso isečeno na kockice.
Veći deo maslinovog ulja ugrevamo na tihoj-umerenoj vatri i u njemu na kratko propržimo beli luk dok ne pusti miris i dok ne počne da tamni. Onda odjednom sipamo brašno i mešamo dva minuta.
Stavljamo pršutu i nakon minut sipamo vodu - oko 1 litar, malo ugrejana i uz neprestano mešanje dok ne dobijemo retku kašu. Vino takođe dodajemo. Ja stavljam malo više brašna da bude gušće.
Sipamo isečena stabla celera (ako ih voda ne porkiva dodajemo još), začinimo solju po ukusu i kuvamo dok ne omekša povrće i dok ne dobije željenu gustinu. Na kraju sipamo preostalo maslinovo ulje za boju i miris.
Originalno jelo se priprema sa stablima od gujine trave i ukus liči na artičoku - oni su iz iste porodice.
Celer je odlična zamena i dobijamo jedno zaista magično ukusno i korisno jelo.
Probajte!
Prijatno!