Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Janija»Jelo sa stablima celera

Jelo sa stablima celera

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Jelo sa stablima celera
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
5
"Nećete poverovati kakvo ćemo vam jelo napraviti od stabala celera"

Potrebni sastojci

  • stabla celera - 450 g
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • beli luk - 6 čenova
  • kajenska paprika - 1 suva paprika
  • brašno - 5 supenih kašika, ravnih
  • pršuta - 100 g ili drugo suvo meso od buta
  • belo vino - 130 ml
  • ruzmarin - 2 supene kašike, po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Stabla celera operemo, očistimo i sečemo na male kocke. Beli luk sečemo na tanke kriške, a sušeno meso isečeno na kockice.

Veći deo maslinovog ulja ugrevamo na tihoj-umerenoj vatri i u njemu na kratko propržimo beli luk dok ne pusti miris i dok ne počne da tamni. Onda odjednom sipamo brašno i mešamo dva minuta.

Stavljamo pršutu i nakon minut sipamo vodu - oko 1 litar, malo ugrejana i uz neprestano mešanje dok ne dobijemo retku kašu. Vino takođe dodajemo. Ja stavljam malo više brašna da bude gušće.

Sipamo isečena stabla celera (ako ih voda ne porkiva dodajemo još), začinimo solju po ukusu i kuvamo dok ne omekša povrće i dok ne dobije željenu gustinu. Na kraju sipamo preostalo maslinovo ulje za boju i miris.

Originalno jelo se priprema sa stablima od gujine trave i ukus liči na artičoku - oni su iz iste porodice.

Celer je odlična zamena i dobijamo jedno zaista magično ukusno i korisno jelo.

Probajte!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: