Način pripreme
Kvasac rastvaramo u 100 ml mlakog mleka. U njega dodajemo 4-5 supenih kašika brašna. Smesu ostavljamo na toplom 10-ak minuta.
Preostalo brašno prosevamo i u njega dodajemo rastvoren kvasac i ostale sastojke. Zamesimo meko testo.
Gotovo testo ostavljamo na toplom da nadođe oko 20-25 minuta. Nakon toga testo podelimo na tri jednaka dela.
Svaku loptu od testa razvijemo oklagijom na okruglu koru. Nakon toga prebacujemo u pleh, namazan uljem i posut brašnom.
U srediniu pleha stavljamo jednu šolju i šećemo trouglove - 6 ili 8.
U sredinu svakog kruga pravimo prorez. Kroz njega provučemo ivice. Nakon toga podvijemo. To radimo sa svakim trouglom.
Ponovo uvijamo krpom i ostavljamo na toplom da nadođe, oko 30 minuta.
Nakon toga namažemo jednum žumancem, pomešanim sa malo vode. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Dok pogača nadolazi drugi put, zamesimo testo za ukras. Njega zamesimo od brašna, vode i soli. Mesimo meko testo. Od njega sečemo pahuljice i rukavice.
Na svakoj rukavici sam napisala različitu poruku.
Kada pogača bude skoro gotova, vadimo je iz rerne, poređamo ukrase i vraćamo u rernu.