Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Novogodišnja pogača sa porukama

Novogodišnja pogača sa porukama

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Novogodišnja pogača sa porukama
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
7
"Koju ste poruku vi dobili na novogodišnjoj pogači?"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • brašno - oko 1 - 1.100 kg
  • šećer - 1 kašičica
  • himalajska so - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 4 supene kašike
  • jaja - 3 komada + 1 žumance
  • za ukras
  • brašno - 6 supenih kašika + za mešnju
  • so - 1 supena kašika
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvaramo u 100 ml mlakog mleka. U njega dodajemo 4-5 supenih kašika brašna. Smesu ostavljamo na toplom 10-ak minuta.

Preostalo brašno prosevamo i u njega dodajemo rastvoren kvasac i ostale sastojke. Zamesimo meko testo.

Gotovo testo ostavljamo na toplom da nadođe oko 20-25 minuta. Nakon toga testo podelimo na tri jednaka dela.

Svaku loptu od testa razvijemo oklagijom na okruglu koru. Nakon toga prebacujemo u pleh, namazan uljem i posut brašnom.

U srediniu pleha stavljamo jednu šolju i šećemo trouglove - 6 ili 8.

U sredinu svakog kruga pravimo prorez. Kroz njega provučemo ivice. Nakon toga podvijemo. To radimo sa svakim trouglom.

Ponovo uvijamo krpom i ostavljamo na toplom da nadođe, oko 30 minuta.

Nakon toga namažemo jednum žumancem, pomešanim sa malo vode. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.

Dok pogača nadolazi drugi put, zamesimo testo za ukras. Njega zamesimo od brašna, vode i soli. Mesimo meko testo. Od njega sečemo pahuljice i rukavice.

Na svakoj rukavici sam napisala različitu poruku.

Kada pogača bude skoro gotova, vadimo je iz rerne, poređamo ukrase i vraćamo u rernu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: