Način pripreme
U teglu od kompota na dno stavljamo ugrejano sveže mleko i stavimo kvasac. Dodajemo so, šećer i 1 supenu kašiku brašna. Promešamo.
Kad se tegla napuni do vrha sa nadošlim kvascem, sipamo u prethodno prosejano, ugrejano brašno u kojem smo napravili udubljenje.
Dodajemo preostalo sveže mleko, 3/4 rastopljenog maslaca, ulje, jaja, jedno žumance ostavljamo za premazivanje. Sastojci treba da budu ugrejani.
Zamesimo meko testo. Odozgo premažemo uljem da se ne uhvati korica i ostavljamo da nadođe. Nakon toga podeimo na 4 lopte. Svaku od njih razvijemo i namažemo preostalim maslacem. Stavljamo jednu na drugu razvučene kore u pleh i uvijemo ih po želji.
Unutra stavljamo opranu paricu, uvijenu u foliju. Pogaču premažemo umućenim žumancem i posipamo susamom. Ostavljamo ponovo da nadođe.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni.
Kad se ispeče posipamo sa malo vode i uvijamo da korica omekša.
Srećnik će dobiti paricu.