Način pripreme
Kopriva je odličan izvor gvožđa, kalcijuma, magnezujuma i mnogo vitamina. Jedno od najpoznatijih jela je supa sa korpivom, baš zbog toga moja prva gozba sa ovim korisnim sastojkom je Šarena prolećna supa.
Prvo očistimo, operemo i isečemo koprivu, zelje, mladi luk i beli luk. Isto uradimo i sa šargarepom i crnim lukom, njih propržimo u ugrejanom ulju 2-3 supene kašike, dok n+povrće ne omekša.
Čim budu gotovi, dodajemo korpivu, zajedno sa zeljem i mladim lukom i belim lukom. Promešamo da se dobro pomeša i dodajemo 2 i po litre sa vodom. Ostavljamo poklopac na šerpi i sačekamo da provri. Čim bude gotovo, dodajemo so, đumbir i ostale sastojke, ostavljamo još 10 minuta da provri.
Dodajemo fidu i nakon 5-7 minuta kuvanja dodajemo paradajz. Za to vreme pravimo zapršku sa jajetom, kiselim mlekom, brašnom i limuntusom.
Dodajemo postepeno, mešamo neprestano da se ne preseče jaje. Po želji možemo dodati sir, ili ko voli mleko u tanjir. Prijatno!