Šarena prolećna supa

Šarena prolećna supa
Fotografije: Anonymous
1 / 2
20/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ako se na pijaci pojavi sveža korpica, sočno zelje, mladi luk i beli luk - znači da je proleće došlo i vreme je za omiljenu prolećnu supu"

Potrebni sastojci

  • korpiva - 400 g
  • zelje - 400 g
  • mladi luk - 1/2 veze
  • beli luk - 1/2 veze, mladi
  • šargarepa - 2 komada
  • fida - 1/2 šolje
  • paradajz - 2 - 3 komada, iz konzerve
  • nana - 1 kašičica
  • so
  • aleva paprika
  • biber - po ukusu
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • brašno - 1 supena kašika, puna
  • limuntus - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kopriva je odličan izvor gvožđa, kalcijuma, magnezujuma i mnogo vitamina. Jedno od najpoznatijih jela je supa sa korpivom, baš zbog toga moja prva gozba sa ovim korisnim sastojkom je Šarena prolećna supa.

Prvo očistimo, operemo i isečemo koprivu, zelje, mladi luk i beli luk. Isto uradimo i sa šargarepom i crnim lukom, njih propržimo u ugrejanom ulju 2-3 supene kašike, dok n+povrće ne omekša.

Čim budu gotovi, dodajemo korpivu, zajedno sa zeljem i mladim lukom i belim lukom. Promešamo da se dobro pomeša i dodajemo 2 i po litre sa vodom. Ostavljamo poklopac na šerpi i sačekamo da provri. Čim bude gotovo, dodajemo so, đumbir i ostale sastojke, ostavljamo još 10 minuta da provri.

Dodajemo fidu i nakon 5-7 minuta kuvanja dodajemo paradajz. Za to vreme pravimo zapršku sa jajetom, kiselim mlekom, brašnom i limuntusom.

Dodajemo postepeno, mešamo neprestano da se ne preseče jaje. Po želji možemo dodati sir, ili ko voli mleko u tanjir. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: