Način pripreme
Operite patlidžan i odsecite poklopce. Izdubote ih pomoću kašike. Posolite ih i ostavite ih oko 20 minuta, da izađe gorčina. Za to vreme oljuštite luk i paradajz, očistite šargarepe i isecite na sitno.
Zagrejte ulje u odgovarajućoj posudi za prženje. Dodajte isečene šargarepe, paradajz, luk i unutrašnjost patlidžana. Kuvajte dok povrće ne omekša. Operite pirinač i dodajte ga u povrće. Uz neprestano mešanje kuvajte dok se pirinač ne izbistri.
Dodajte mleveno meso, koje ste pre toga pomešali sa malo vode. Nastavite da mešate dok mleveno meso na promeni boju. Začinite nadev solju i belim biberom.
Gotove patlidžane isplaknite čistom vodom i osušite. Zapržite ih u zagrejanom ulju sa svih strana. Napunite patlidžane nadevom.
Na dno odgovarajuće šerpe sa poklopcem stavite ostatak nadeva. Dolijte šolju mlake vode. Poređajte patlidžane. Stavite poklopac šerpe i pecite u zagrejanoj rerni dok pirinač na upije tečnost, a patlidžani se ispeku i omekšaju.