Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u mlakom svežem mleku.
U posudi prosejte brašno i dodajte so, dodajte umućena jaja, ulje i mleko sa kvascem.
Zamesite meko testo i ostavite 30 minuta da nadođe.
Odmah počnite sa pripremom pogače, izmrvite sir na male granule, dodajte rastopljeni maslac, začine i belance, dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo (nemojte da ga mesite ponovo) i razvucite pravougaonu koru. Namažite koru uljem i ravnomerno rasporedite nadev, uvijte u rolat i isecite na dva dela po dužini.
Uvijte jedan sa druge dve polovine i stavite u kalup za kuglof, obložen papirom za pečenje- Ostavite 30 minuta da nadođe venac i premažite ga umućenim žumancem sa uljem, pospite susamom (po želji).
Stavite kalup u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 35-40 minuta.
Aromatičan, mekan i vazdušast venac za Ivanjdan.
Budite zdravi!