Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Moja pogača za Ivanjdan

Moja pogača za Ivanjdan

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Moja pogača za Ivanjdan
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Da biste ispoštovali sveca, i čoveka koji nosi njegovo ime, pripremite mu ovu odličnu pogaču"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada + 1 žumance za premazivanje
  • kvasac - 1/2 kockice
  • ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • brašno - oko 1 kg, može i više
  • maslac - 1/2 paketa za premazivanje kora
  • sir - 100 g
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte jednu šolju toplog mleka, kvasac, dve kašike šećera i 1 kašiku brašna. Ostavite da se aktivira na toplom. Umutite jaja sa preostalim mlekom i prosejte brašno.

Pomešate sve sastojke i zamesite glatko elastično testo, pokrivate ga i ostavite da nadođe. Podelite testo na dve lopte, jedna je ostnovna i veća, a druga je veličine jabuk, da bi se napravili listovi.

Veliki deo razvučete na radoj površini, posutu brašnom, razvlačite u upravougaoni oblik, mažete maslacem i jedan deo pospate mrvljenim sirom, a drugi deo isečete na trakice, koje uplićete u pletenicu. Svaka pletenica se prebacuje preko rolata i uvija odozdo, uvijate u krug i prebacujete u pleh, obložen papirom za pečenje.

Od malog dela razvlačite koru i isečete trouglove, skupljate po tri ili četiri i stavljate jedan preko drugog, mažete ih maslacem, pravite proreze i provlačite odozdo nagore, gotova 4 lista ređate po želji između pletenica.

Ostavljate na nadođe i mažete umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Posipate semenkama i pečete u ugrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: