Način pripreme
Očistimo i operemo 250 g sočiva, nakon toga stavljamo u odgovarajuću šerpu da se kuva.
Isečemo jednu šargarepu i pola struka praziluka sitno i dodajemo u sočivo. Nakon nekoliko minuta dodajemo i beli luk, isečen na kriške.
Kad se sočivo skoro skuva dodajemo biber, kurkumu, čubar, nanu i so po ukusu.
Kad bude gotovo skidamo sa vatre i stavljamo u kaserolu sa malo ulja da bismo napravili zapršku za sočivo.
Kad se ulje dovoljno ugreje ulje u njega dodajemo brašno. Pržimo dok pražno ne požuti i ne počne da miriše na pečeni hleb.
Odmah dodajemo alevu papriku i malo po malo od tečnosti kuvanog sočiva. Mešamo energično da se ne stvore grudvice. Treba da dobijemo lepu glatku smesu.
Ostavljamo nekoliko minuta da smesa vri, nakon toga prebacujemo u kuvano sočivo. Promešamo još jednom i jelo je gotovo. Serviramo gotovo sočivo sa jednom supenom kakšikom kiselog mleka i strukom peršuna.