Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Kačamak»Pečena palenta sa sosom od sira

Pečena palenta sa sosom od sira

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
1312966824
Pečena palenta sa sosom od sira
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 3
12/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje
90 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Nije bitno da li ćete je nazvati kačamak ili palenta - garantovano će vam se usladiti"

Potrebni sastojci

  • Za palentu
  • maslac - 50 g + još 50 g, za mazanje
  • kukuruzni griz - 200 g, za kačamak
  • sveže mleko - 800 ml
  • so
  • biber
  • Za sos fondu
  • belo vino - 200 ml
  • šećer - 1 prstohvat
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • kačkavalj - 200 g
  • topljeni sir - 100 g
  • sir - 50 g
  • sitan sir - 2 kašike
  • pavlaka za kuvanje - 4 kašike
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremanjem palente.

Istopimo maslac u šerpi i dodajemo kukuruzni griz. Promešamo, začinjavamo solju i biberom. U tankom mlazu dodajemo toplo sveže mleko i neprestano mešamo dok se ne dobije gladak kačamak.

Da bi ga pretvorili u koru sipamo ga u pravougaonu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje i izravnamo ga. Ostavljamo ga da se ohladi, pokrivajući ga najlon folijom, da se ne osuši.

Nakon što se ohladi, rasečemo ga na kvadrate, a niih na trouglove. Mažemo ih pažljivo istopljenim maslacem i pečemo ih na 180 stepeni oko 50 minuta.

Za to vreme pripremamo sos.

Sipamo vino u šerpu i ostavljamo ga da provri desetak minuta. Nakon toga dodajemo prstohvat šećera i smanjujemo ringlu.

Počinjemo da dodajemo redom sastojke za fondu: kašiku kukuruznog skroba, pre toga razmućenog sa malo vode i narendane kačkavalj, topljeni sir i sir zajedno sa sitnim sirom i pavlakom.

Na kraju dodajemo i maslac. Mešamo dok se sve ne istopi i ne postane gladak sos.

Serviramo sos preko zapečene palente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: