Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Sočne pikantne ćuftice sa kačkavaljem

Sočne pikantne ćuftice sa kačkavaljem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Sočne pikantne ćuftice sa kačkavaljem
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
12
"Podigli smo pripremu ćuftica do umetnosti, koje sa zadovoljstvom delimo sa ljubiteljima ukusne hrane"

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • teleće mleveno meso - 300 g
  • svinjsko mleveno meso - 300 g
  • čedar - 140 g
  • parmezan - 100 g, izrendan
  • mrvice hleba - 180 g
  • sveže mleko - 1/2 šolje za kafu
  • jaja - 2 komada (žumanca)
  • šalot - 1 komad
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • origano - 1 kašičica, suv
  • čubar - 1 kašičica
  • kajenski biber - 1 kašičica, ravna
  • za pohovanje
  • belanca - 2 komada
  • kukuruzno brašno
  • prezle
  • i još
  • crni luk - 3 glavice, krupniji
  • biljno ulje - 1 supena kašika, za valjanje + za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi pomešamo dve vrste mlevenog mesa.

U posebnoj posudi umutimo žumanca, dodajemo sitno iseckan šalot i začine.

Mrvice od hleba (ili krišku domaćeg hleba iz pekare) potopimo u sveže mleko. Ocedimo ih zajedno sa rendanim parmezanom, dodajemo u preostale sastojke za ćufte. Promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.

Uvek dodajem začine ta ovaj način, zato što se ravnomerno rasporede u mleveno meso.

Luk očistimo od ljuske i isečemo na krugove, debljine 1-1 i 1/2 cm.

Odvojene krugove od luka potapamo u ledeno hladnu posoljenu vodu.

Ostavljamo ih na 15 minuta, nakon toga ocedimo i osušimo na pamučnoj krpi.

Tako ublažujemo miris luka, a i bude krhkiji.

Od mlevenog mesa uvaljamo loptice veličine prečnika krugova luka (oko 4-5 cm u prečniku).

Da se mleveno meso ne bi lepilo, pokvasimo ruke biljnim uljem. U sredinu svake lopte stavljamo komad čedar sira.

Poređamo pikantne loptice sa krugovima luka u tanjir.

Pripremamo smesu za pohovanje tako što u jedan tanjir sipamo prezle, u drugi brašno, a u treći umućena belanca.

Svaku loptu prvo uvaljamo u belanca, posle u brašno, belanca i prezle.

Pržimo u ugrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnu boju.

Stavljamo gotove, sočne ćufre na ubrus da se ocedi višak masti.

Serviramo sa sotiranim krompirom i sezonskom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: