Način pripreme
Listove zelja operite i uklonite drške. U šerpu sa kipućom vodom blanširajte 2-3 minuta i odmah ocedite , pa operite hladnom vodom.
Ostavite ih u tavu i pripremite nadev. U tiganju zagrejte 30 ml ulja, propržite sitno iseckan luk, dodajte pirinač, mleveno meso i mešajte dok ne promene boju.
Dodajte alevu papriku, so i začine. Sipajte bujon od povrća i ostavite da pirinač upije vodu. Sklonite sa vatre i dodajte masline bez koštica, koje ste krupno iseckali.
Preko svakog lista stavite po 1 kašiku nadeva i uvijte sarmu. Poređajte u šerpu, sipajte preostalo ulje i sipajte malo vode ispod sarmi.
Dodajte malo soli, kuvajte na tihoj vatri 40 minuta dok ne budu gotove.
Servirajte sa mlečnim sosom i mirođijom.
Ukusno i prolećno!