Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Ekonomična praznična pogača

Ekonomična praznična pogača

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Ekonomična praznična pogača
Fotografije: Yanitsa Nikolova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Dobre pogače se prave sa mnogo meraka i prstohvatom ljubavi, ne sa mnogo sastojaka"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 500 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • belanca - 1 komad
  • voda - za mešenje
  • Još
  • susam - ili mak za posipanje
  • žumance - 1 komad, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka za testo se zamesi nelepljivo testo, stavlja se u posudu i pokriva se streč folijom.

Raste oko 1 sat, posle se podeli na sedam delova, svaki se pravi u fitilj, uvrće se u vezuje se u čvorić, svi delovi se tako prave.

Poređaju se u posudu za pečenje postavljenu papirom, mažu se žumancem i sa nekoliko kapi vode i ulja.

Posipaju se susamom i ostavljaju se da narastu u rerni na 40-50 stepeni oko pola sata, posle se peku u rerni na 180 stepeni dok ne postanu zlatasti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: