Način pripreme
U 100 ml mlake vode sipamo suvi kvasac i šećer, promešamo i ostavljamo da se aktivira.
U sredinuintegralnog brašna sipamo kvasac, preostalu vodu, so, ulje, seme suncokreta i zamesimo testo. Pokrivamo folijom i ostavljamo 1 sat da se udvostruči obim.
Za to vreme isečemo luk na polumesec u posudu. Dodajemo so, biber, origano, bosiljak, majčinu dušicu i ostavljamo na jedan sat, tako bude mek i ukusan.
Masline isečemo na krupnije, na polumesece. Nadošlo testo podelimo na dva dela, kod mene je jedan veliki i dva manja.
Prstima oblikujemo fokaču tako da se dobije rub. Odozgo rasporedimo marinirani luk, masline i listove svežeg bosiljka. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.
Serviramo tople sa svežim povrćem i parčetom sira.
Jedinstven ukus.