Uskršnja slana pletenica

27/04/2019
"Zato što u životu nije sve crno i belo, zato su i uskršnje pletenice, ne samo slatke, nego i slane "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano35
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • ulje - 4 supene kašike
  • jaja - 1 belance
  • suvi kvasac - 1 paket
  • so - 1 ravna supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - 550 - 600 g
  • nadev
  • ulje - 2 supene kašike
  • zelje - 1 veza
  • slanina - 4 trakice
  • jaja - 1 komad, kuvano
  • špek salama - 3 supene kašike, kockice
  • mocarela - 100 g
  • mladi luk - 2 struka
  • žumanca - za premazivanje
  • susam - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac pomešamo sa toplom vodom i šećerom i ostavljamo da nadođe. Sa preostalim sastojcima zamesimo meko testo koje se ne lepi. Stavljamo u kesu i ostavljamo na jednu noć u frižideru.

Vadimo, ostavljamo testo da odstoji. Zelje očistimo i blanširamo u vreloj vodi. Ocedimo i sitno iseckamo.

Ugrevamo ulje, propržimo sitno iseckan luk i zelje. Posipamo sa malo soli i nakon 2 minuta skidamo da se ohladi.

Isečemo sastojke za nadev na kockice, pomešamo sa proprženim povrćem i dobro promešamo. Začinimo sa još malo soli i bibera ako je potrebno.

Testo podelimo na 2 dela, oblikujemo široke trake, ne razvlačimo. Rasporedimo nadev odozgo i ivice poklopimo i učvrstimo.

Oblikujemo dva fitilja, uvijemo prvo posebno, posle jedan sa drugim i stavljamo pletenicu na papir za pečenje u terin. Ostavljamo na toplom 20 minuta, namažemo umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i obilno posipamo susamom.

Pečemo u umereno ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45-50 minuta, pred kraj pokrivamo folijom da sačuvamo lepu boju.

Vadimo na rešetku da se ohladi, namažemo maslacem i pokrivamo krpom. Isečemo reckastim nožem za hleb i serviramo sa svežim povrćem. Srećni praznici!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar