Način pripreme
Sipajte sveže mleko u posudu na vatri i ostavite da provri. Dodajte šećer i ostavite da se rastopi, promešajte.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca sa nekoliko kapljica svežeg mleka. Dodajte supenu kašiku brašna i ponovo promešajte. Sipajte žumanca u toplo mleko lagano i mešajte energično, dok se krem od jaja ne se zgusne.
Skinite sa vatre, dodajte maslac na kockice i esenciju vanile. Promešajte da se maslac rastopi i prespitre krem od jaja u ravnu posudu. Pokrijte providnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi na kratko.
Nakon toga dodajte prstohvat soli u belanca i promešajte na mekan krem uz pomoć miksera. U posebnu posudu sipajte sir maskarpone i dodajte 3-4 supene kašike. Umutite malo sir sa šećerom i izrendajte koru od pola limete.
Dodajte umućena belanca po malo u sir, promešajte pažljivo spatulom da se sačuva vazdušastost. Nakon toga dodajte u smesu od jaja i maslaca i mešajte dok ne dobije homogenu smesu.
Počnite da ređate tortu, prvo stavite red keksa na dno pleha. Pokrijte dobro slojem krema i ponovo poređajte keks. Smenjujte dok se ne potroše sastojci. Završite keks tortu slojem krema i pospite sveže izrendanom korom od limete.
Stavite keks tortu sa maskarpone kremom u frižider na bar nekoliko sati pre serviranja.