Klasična lazanja Bolonjeze

28/04/2019
"I baka zna da vas pozove na klasičan koncert, ali da li baka zna kako se priprema klasična lazanja bolonjeze "
Priprema20 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano264
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom bešamel sosa. Ugrejte maslac u dubokoj posudi na vatri dok se ne rastopi. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Propržite brašno kratko, dok ne dobije zlatnu boju.

Počnite da sipate sveže mleko u etapama da se ne stvore grudvice. Mešajte uz neprestano dok se sos bešamel ne zgusne potpuno. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ostavite sos da vri na umerenoj vatri na kratko i skinite sa vatre.

Počnite sa sosom bolonjeze. Isecite luk i čen belog luka sitno. Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi, stavite luk i beli luk, posolite i dinstatjte dok ne omekša. Nakon toga dodajte mleveno meso i pržite, u isto vreme drobite drvenom kašikom. Začinite biberom i kuvjate dok se mleveno meso ne izdrobi i ne dobije zlatnu boju.

Isecite struk celera i list svežeg bosiljka sitno i dodajte u sos. Sipajte sok od paradajza, paradajz iz konzerve i paradajz pire. Dodajte i kašičicu šećera da balansirajte kiseli ukus paradajza. Promešajte sve dobro i ostavite sos da vri i da se redukuje. Kad tečnost iz paradajza ipsari, sipajte belo vino i kuvajte još nekoliko minuta.

Počnite da ređate lazanju, prvo stavite sloj kora za lazanje na dno pleha. Pokrijte obilno sosom bolonjeze, a odozgo rasporedite sloj bešamela. Pokrijte drugom slojem kora i ponovo pokrijte sa dva sosa. Smenjujte na taj način dok ne potrošite sastojke.

Završite lazanju bolonjeze sa rendanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.

Prebacite jelo u rernu na 180 stepeni 30-40 minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar