Uskršnji kolači

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367512k102
Uskršnji kolači
Fotografije: Hrana za Dushata
2 / 21
28/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
285 min.
Porcije
10
"Uskršnji kolači su ukusni u svako doba godine, a za Uskrs su više nego obavezni"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveži kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 200 g
  • štapić vanile - 1 komad
  • limun - 2 komada
  • maslac - 125 g
  • ulje - 20 g
  • brašno - 1 kg
  • so - 1 kašičica
  • za ukras
  • suve višnje - 100 g /ili drugo suvo voće/
  • konjak - 100 ml
  • marmelada od šipka - 300 g
  • orasi - 100 g
  • bademi - 100 g, oljušteni
  • šećer - 50 g /za posipanje/
  • jaja - 2 komada /za premazivanje/
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte malo sveže mleko i sipajte u duboku posudu. Dodajte supenu kašiku šećera i supenu kašiku brašna. Izmrvite kockicu svežeg kvasca oi promešajte prstima.

Pokrijte posudu krpom i ostavite sa strane kvasac da nadođe 10-15 minuta.

Za to vreme umutite jaja sa šećerom. Odvojite semenke vanile i dodajte u smesu. Izrendajte koru od dva limuna na fino rende i dodajte i nju u jaja.

Sipajte smesu od jaja u posudu sa kvascem i promešajte. Rastopite maslac i ulje u kaseroli, ostavite da se mast ohladi i dodajte u smesu za uskršnje kolače.

Sipajte kašičicu soli u brašno i počnite da dodajemo postepeno u mokru smesu. Zamesite meko testo, pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da nadođe oko sat vremenea.

Potopite suve višnje ili drugo voće u konjak. Podelite nadošlo testo na dva jednaka dela.

Oblikujte jedan deo na pletenicu, dodajte aromatično suvo voće u konjak, a drugi deo na rolat sa mareladom od šipka i izmrvljene orahe.

Stavite oblikovane kolače u pleh, namažite umućenim jajetom, pospite šećerom i ukrasite oljuštenim bademima ili celom orasima. Pokrijte krpom i ostavite da ponovo nadođu jedan sat.

Kad se udvostruče, prebacite ih u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 40-45 minuta u zavisnosti od oblika i veličine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: